У Києві злочинна група на чолі з приватним нотаріусом привласнили понад 1 млн грн з рахунків померлих громадян

Події України
злочинна група

28 Жов, 11:27

У Києві поліцейські викрили злочинну групу на чолі з приватним нотаріусом, які привласнювали понад 1 000 000 гривень з рахунків померлих громадян. Всім учасникам злочинної схеми повідомлено про підозру у вчиненні шахрайства, їм загрожує до 12 років позбавлення волі. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Києва.

Як стало відомо, організаторкою схеми виявилась 42-річна приватний нотаріус, яка залучила до протиправної діяльності трьох спільників – двох чоловіків та жінку віком від 40 до 43 років. Злочинний план фігурантів полягав у незаконному заволодінні чужою спадщиною з банківських рахунків померлих осіб, інформацію про яких вони отримували, у тому числі від клієнтів.

Так, у 2022 році до приватного нотаріуса звернулась 30-річна киянка для оформлення спадщини, яка залишилася після смерті батька. На підставі отриманого звернення зловмисниця звернулась з офіційним запитом до банку та з’ясувала, що на рахунку померлого зберігається близько 860 тисяч гривень, якими вирішила заволодіти. Фігурантка надала спадкоємиці підроблену відповідь від банківської установи, у якій була зазначена інша сума – 112 гривень, та надалі разом зі спільниками підробили свідоцтво про право на спадщину за заповітом на одного з учасників схеми й таким чином заволоділи грошима.

У 2023 році, за аналогічною схемою фігуранти заволоділи грошима іншої спадкоємиці, привласнивши близько 183 тисяч гривень з рахунку її померлого сина.

Поліцейські провели ряд обшуків за місцями мешкання фігурантів й у робочому кабінету нотаріуса, звідки вилучили документацію, мобільні телефони та банківські карточки.

Слідчі, за процесуального керівництва Оболонської окружної прокуратури  повідомили зловмисникам про підозру за шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, що завдало значної шкоди потерпілому. Санкція статті передбачає дванадцяти років позбавлення волі. Наразі вирішується питання щодо обрання фігурантам запобіжних заходів.

Читайте також: У Києві підпалили два відділення пошти через повістки від ТЦК

Фото: відділ комунікації поліції Києва.

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.

Залишити відповідь