Зеленський про вплив ордера МКС на Путіна: Не подорожує більшістю країн світу

Події України
Фото: Офіс президента

Ордер Міжнародного кримінального суду на арешт російського диктатора Володимира Зеленського не може повністю виправити ситуацію. Однак його вплив вже відчутний.

Про це розповів президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю для The Times of India.

Ордер на арешт Путіна дає свої результати

Зеленський прокоментував, чи досі Україна вірить, що міжнародні механізми допоможуть повернути дітей, яких викрила Росія. Оскільки, як у випадку Монголії, ордер МКС на арешт Путіна не використали на практиці.

За його словами, Україна продовжує вірити “у міжнародне право, міжнародний вплив лідерів, ми віримо у міжнародний механізм”. При цьому він зазначив, що повністю виправити ситуацію МКС не може.

– Він не може повністю вплинути на Путіна і на його прихильників. Але разом усі – лідери, МКС, міжнародне право, ООН, двадцятка (G-20 – Ред.) – разом усі точно можуть закінчити цю війну, – сказав президент.

При цьому Зеленський зазначив, що завдяки ордеру МКС на арешт кремлівський диктатор “не подорожує більшістю країн світу”. До того ж більшість лідерів, які визнали Римський статут, намагаються не їздити до Путіна.

Тоді як говорячи про Монголію, Володимир Зеленський заявив, що її позиція підтвердила, “що вона, на жаль, не є незалежною країною”.

Візит Путіна до Монголії

2 вересня 2024 року Володимир Путін відвідав Монголію. І хоча міністерство закордонних справ України закликало заарештувати російського диктатора, цього не сталося.

Влада Монголії відмовилася виконувати рішення Міжнародного кримінального кодексу. Бездіяльність уряду засудили в МЗС України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У зв’язку з цим Палата попереднього провадження II МКС встановила, що Монголія не виконала свої зобов’язання щодо арешту Путіна. Цю справу передали в Асамблею держав-учасниць.

Залишити відповідь