Німеччина позбавить державних субсидій частину сонячних електростанцій

Політика, Світ

Німеччина планує звузити коло виробників сонячної енергії, які мають право на субсидії,. Причиною стала надлишкова пропозиція відновлюваної енергії, яка призвела до зростання витрат уряду.

Про це повідомляє Bloomberg.

Відповідно до нового законопроєкту, фотоелектричні системи, встановлені до 1 січня 2026 року та потужністю понад 90 кіловат, більше не матимуть права на отримання “зеленого” тарифу. До 1 січня 2027 року цей поріг знизиться до 75 кіловат, а потім зменшиться до 25 кіловат. Наразі він становить 100 кіловат.

Стрімкий розвиток сонячної енергетики в країні призвів до того, що гуртові ціни на електроенергію часто стають від’ємними в години, а пропозиція перевищує попит, наприклад, в особливо сонячні дні.

Оскільки уряд забезпечує виплату виробникам мінімального “зеленого” тарифу, країні доводиться доплачувати різницю, а субсидії на відновлювану енергетику, за оцінками, цього року сягнуть 20 млрд євро (21,6 млрд доларів), а в 2025 році, можливо, сягнуть 18 млрд євро.Політики хочуть знизити поріг для виробників сонячної енергії, які повинні продавати свою продукцію через прямий маркетинг, відповідно до законопроєкту Міністерства економіки. Документ передбачає продаж на біржі електроенергії, а виробники, які перевищують певний рівень потужності, не отримуватимуть винагороду, встановлену державою.

Крім того, законопроєкт також імплементує попереднє рішення уряду скасувати виплати для середніх та великих проєктів з відновлюваної енергетики, якщо ціни на електроенергію впадуть нижче нуля.

Сонячна енергетика у 2022 році вперше обігнала кам’яне вугілля як джерело електроенергії в Євросоюзі. У 2023-му, за попередніми даними, видобуток та споживання вугілля в ЄС досягли найнижчого в історії рівня, повідомив Євростат.

А першу в Туреччині плавучу сонячну електростанцію встановили на озері-водосховищі Кебан, що в провінції Елязиг, у центральній частині країни.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь