Міжнародний день Мерло: історія, факти та користь натурального вина
Щороку 7 листопада світ відзначає Міжнародний день Мерло. Це свято вшанування одного з найвідоміших червоних вин, яке завоювало серця винолюбів далеко за межами своєї батьківщини – Франції.
Отже, цей день – чудовий привід насолодитися келихом ароматного вина та дізнатися більше про нього.
Міжнародний день Мерло: 7 листопада
Мерло – це технічний сорт винограду, що найбільше поширений у виноробному регіоні Бордо, Франція.
Назва “Мерло” перекладається як “маленький чорний дрізд”. Існує кілька версій, чому виноград отримав саме таку назву: одні вважають, що її надихнув темний колір ягід, схожий на забарвлення пір’я цієї птиці. Інші – що це пояснюється любов’ю дроздів до стиглих ягід Мерло.
Сьогодні Мерло вирощують у багатьох виноробних регіонах світу, зокрема в Італії, Іспанії, Австралії, США та навіть в Україні, де його смак набуває локальних ноток і особливостей.
Чим особливе вино Мерло
Мерло цінують за його м’який смак і багатий аромат. Молоде вино Мерло приваблює фруктовими нотками сливи, черешні, а іноді й фіалки.
Проте з роками смак Мерло змінюється, набуваючи глибших ароматів шоколаду, прянощів, какао, кави та навіть… шкіри.
Тому Мерло можна пити як молодим, так і витриманим, насолоджуючись різними відтінками смаку.
Щоб краще розкрити смак вина, подавайте його за температури 16-18 градусів. Це загальний стандарт, який допомагає відчути всі нюанси аромату та смаку.
Користь натурального вина
В помірних кількостях червоне вино, зокрема Мерло, беззаперечно корисне. Завдяки високому вмісту антиоксидантів, таких як ресвератрол, вино допомагає захистити серцево-судинну систему, знижуючи ризик захворювань серця.
Крім того, антиоксиданти сприяють боротьбі з вільними радикалами, що захищає клітини організму від пошкоджень.
Вино також містить вітаміни групи В, які сприяють покращенню обміну речовин, та мінерали, що позитивно впливають на загальний тонус організму.
Однак важливо пам’ятати про помірність: келих вина на день може сприяти релаксації та відчуттю комфорту, але надмірне споживання здатне завдати неабиякої шкоди.
Мерло в Україні: традиції та сучасність
Багато українців обирають Мерло як улюблене вино для святкових подій, адже його смак гармонійно поєднується з різноманітними стравами нашої кухні.
Тож пропонуємо декілька ідей, які ідеально доповнять келих Мерло:
Сири
Напівтверді сири – гауда, чедер, грюйєр чудово доповнять м’якість цього напою. М’які сири – брі чи камамбер створять ніжний контраст.
М’ясо
Червоне м’ясо – яловичина чи ягня приготовлені на грилі чи тушковані, чудово розкривають насиченість вина.
М’ясо птиці особливо файно смакують з легким Мерло. Подайте птицю з легкими соусами чи діпами.
Страви з грибами
Мерло дуже добре поєднується з грибами, тому, наприклад, ризотто з грибами, запечені печериці чи лисички – чудовий вибір.
Шоколадний десерт
Якщо настрій посмакувати солодкого, спробуйте чорний шоколад чи десерти з додаванням шоколаду та ягід.
Смачного та приємного вечора!
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.