Які страви готують на Новий рік 2025: найкращі рецепти та поради
Меню на Новий рік 2025, його складання та закупи – справа клопітка. А враховуючи наше сьогодення, для нас, українців, це не лише питання смаку, але й практичності – з урахуванням можливих відключень світла та інших нюансів.
Меню на Новий рік 2025
2025 рік пройде під знаком Зеленої Дерев’яної Змії за східним календарем. Цей символ уособлює мудрість, витонченість і гармонію.
Тому святковий стіл можна доповнити зеленими акцентами: салатами, овочами чи й просто прикрасами. Аби задобрити Змію, оберіть страви з натуральних інгредієнтів, багатих на смак та кольори.
Головне правило: щоб усе було смачно, доступно і викликало відчуття свята. Тому ми зібрали топ-10 страв на Новий рік 2025, які створять затишок за вашим столом, і навіть якщо раптом зникне світло, багато з них легко адаптувати під такі обставини.
Це чудовий рік, щоб почати нові традиції, прагнути до гармонії та ставити амбітні цілі!
Новорічні страви 2025
Новорічні страви 2025 року мають бути не лише смачними, але й простими у приготуванні, щоб кожен міг створити святкову атмосферу без зайвих клопотів.
Більшість із цих рецептів вимагають доступних інгредієнтів і мінімум часу на підготовку.
Обирайте рецепти, які можна приготувати заздалегідь, щоб більше часу провести з рідними за святковим столом!
Канапки з морепродуктами
Простий, але дуже стильний варіант закуски. Намажте чорний хліб вершковим маслом чи вершковим сиром.
Викладіть підготовлені (відварені чи мариновані морепродукти), додайте тонкі кільця маринованої цибулі та шматочок кислого яблука. Чудова альтернатива складнішим стравам!
Овочеве карпачо з соусом на основі горіхів
Для тих, хто хоче здивувати гостей легкою та елегантною стравою, карпачо з овочів стане чудовим вибором.
Використовуйте тонко нарізані запечені буряк, моркву та цукіні. Заправте їх соусом із подрібнених горіхів, оливкової олії, соку лимона, часнику та спецій. Прикрасьте руколою та гранатовими зернами.
Сирні кульки
Інгредієнти:
- твердий сир (чедер, гауда) – 200 г
- вершковий сир – 150 г
- волоські горіхи подрібнені – 50 г
- зелень (петрушка, кріп) – для обкочування
- паприка чи кунжут – для прикраси
- сіль – дрібка
Приготування:
- Твердий сир натріть на дрібній тертці. Подрібніть зелень та горіхи окремо.
- У глибокій мисці змішайте натертий сир із вершковим сиром, трішки посоліть. Якщо маса вийшла занадто м’якою, можна її охолодити 10-15 хвилин у холодильнику.
- З сирної маси сформуйте невеликі кульки.
- Кожну кульку обкачайте у вибраній посипці: подрібнених горіхах, зелені, паприці чи кунжуті.
- Викладіть готові кульки на тарілку та помістить на 30 хвилин в холодильник.
Салат із запеченими овочами
Запечіть заздалегідь моркву, буряк і картоплю, додайте мариновані огірки та заправте олією з часником, сіллю та перцем. Простий і вишуканий смак.
За бажанням додайте у страву дрібно нарізані в’ялені томати. Буде дуже апетитно і красиво!
Хумус із різними смаками
Приготуйте класичний хумус із нуту чи український варіант – з квасолі, а також варіації з буряком чи авокадо.
Подавайте з овочевими паличками (морква, огірок, селера) чи шматочками цільнозернового хліба. Ця страва проста у приготуванні, але виглядає вишукано.
Жульєн у тарталетках
Інгредієнти:
- тарталетки (готові) – 12 шт.
- куряче філе варене – 300 г
- печериці смажені – 250 г
- цибулина нарізана кубиками, смажена – 1 шт.
- твердий сир – 150 г
- сметана – 200 мл
- сіль, перець – до смаку
- зелень – для прикрашання
Приготування:
- Філе наріжте дрібними шматочками.
- До філе додайте гриби та цибулю.
- Усе посоліть, поперчить, заправте сметаною та викладіть у тарталетки.
- Посипте страву тертим сиром та запечіть у попередньо розігрітій духовці (за 180 градусів близько 5-7 хвилин).
- Готовий жульєн в тарталетках подавайте теплими чи гарячими, прикрасивши зеленню.
Запечена картопля під сиром
Інгредієнти:
- картопля – 800 г
- твердий сир – 150 г
- вершкове масло – 30 г
- часник – 2 зубки
- оливкова олія – 2 ст. л.
- сіль, перець – до смаку
- зелень – для прикраси
Приготування:
- Почищену картоплю наріжте на кружальця чи невеликі кубики.
- У великій мисці змішайте картоплю з олією, сіллю, перцем та пропущеним через прес часником. Розподіліть картоплю рівним шаром на деко, застелене пергаментом.
- Запікайте картоплю в духовці за 200 градусів протягом 40 хвилин.
- Посипте картоплю сиром і запікайте ще 10 хвилин. Перед подачею прикрасьте страву зелень.
Куряче філе в медово-соєвому маринаді
Інгредієнти:
- куряче філе – 4 шт. (по 250 г кожне)
- мед – 2 ст. л.
- соєвий соус – 1 склянка
- олія оливкова – 1 ст. л.
- часник – 2 зубки
- лимон – 1/2 шт.
- чорний перець – до смаку
- сіль – до смаку
- олія – для смаження
Приготування:
- У мисці змішайте мед, соєвий соус, оливкову олію, сік лимона, пропущений через прес часник, сіль та перець.
- Викладіть філе у маринад та помістіть у холодильник маринуватися на 4 години чи на ніч.
- У глибокій сковороді розігрійте олію та смажте філе з кожного боку по 10 хвилин до золотавої скоринки. Потім влийте маринад у якому філе маринувалося, накрийте сковороду кришкою і готуйте ще близько 15 хвилин.
Для новорічного столу 2025 також пропонуємо приготувати легкий і смачний десерт.
Йогуртовий мус з ягодами
Інгредієнти:
- йогурт натуральний – 400 г
- вершки (33%) – 200 мл
- мед чи кленовий сироп 2 ст. л.
- желатин – 10 г
- холодна вода – 50 мл
- ванільний цукор – 1 ч. л.
- ягоди морожені (малина, чорниця, полуниця) – 200 г
Приготування:
- Замочіть желатин в 50 мл холодної води на 10 хвилин. Потім розтопіть його на водяній бані чи в мікрохвильовці до повного розчинення.
- У глибокій мисці змішайте йогурт, мед чи сироп і ванільний цукор. Поступово влийте розтоплений желатин, помішуючи, щоб усе добре поєдналося.
- В окремій мисці збийте вершки до м’яких піків. Обережно введіть їх у йогуртову масу, акуратно перемішуючи, щоб не втратити повітряну текстуру.
- Викладіть мус у маленькі креманки, залишаючи місце для ягід та помістіть десерт у холодильник на 3-4 години чина ніч.
- Перед подачею на стіл прикрасьте мус свіжими ягодами.
Глинтвейн: напій з теплом
На завершення додайте до столу гарячі напої. Наприклад, домашній глінтвейн із сухого червоного вина, апельсинів і спецій чи безалкогольний варіант на основі вишневого соку. Це створить затишок навіть у морозний вечір.
Для багатьох українців цього року питання святкового столу йде поруч із викликами сьогодення. Але неважливо, чи будете ви зустрічати Новий рік з пишним застіллям, чи оберете мінімалізм, головне – тепло у вашому домі та добрий настрій.
Святкуйте зі смаком, не забувайте про традиції, додавайте творчість у свої страви, і Новий рік 2025 стане дійсно особливим!
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.