Як засолити червону ікру: пропорції солі та важливі поради
Червона ікра – незамінний делікатес на святковому столі. Її смак асоціюється з розкішшю, радістю і, звісно, вдалими святами. Але магазинна ікра не завжди відповідає очікуванням – то смак не той, то консистенція залишає бажати кращого…
Отже, якщо ви хочете насолодитися ідеальним смаком ікри, спробуйте засолити її самостійно вдома.
Як засолити червону ікру, правильно зберігати та інші важливі та корисні поради – читайте в матеріалі.
Червона ікра не лише смачна, а й дуже корисна. Вона багата на білки, Омега-3 жирні кислоти, вітаміни А, D, Е та групи B. Завдяки цьому ікра сприяє зміцненню імунітету, поліпшенню роботи мозку та серцево-судинної системи, а також підтримує здоров’я шкіри, волосся та нігтів.
Як засолити червону ікру
Процес засолки червоної ікри не складний. До того ж це чудова можливість бути впевненими в якості продукту.
Як вибрати ікру для засолювання – для засолювання в домашніх умовах найкраще використовувати свіжу зернисту ікру або ястичну ікру.
Червона ікра для засолки буває трьох видів:
- Ястична ікра – це ікра, що знаходиться у плівковій оболонці (ястику). Її солять прямо в плівці, але такий продукт зберігається не більше місяця і має специфічний смак.
- Паюсна ікра – пресована ікра, яка солиться у спеціальних розчинах. Вона має однорідну консистенцію і зберігається до року.
- Зерниста ікра – найпопулярніший варіант, у якому ікринки добре оброблені сіллю, не злипаються і мають насичений, делікатний смак.
Як засолити червону ікру вдома: покрокова інструкція
Експерти рекомендують для засолювання вдома найкраще використовувати свіжу зернисту ікру чи ястичну ікру.
Етап 1. Підготовка та промивка
Перед засолюванням ікру потрібно звільнити від ястика (плівки). Для цього:
Опустіть ястики в теплу воду (30–40 градусів). Руками або віночком обережно відокремлюйте ікринки, щоб не пошкодити їх. Після цього промийте ікру у холодній воді, використовуючи друшляк або марлю.
Етап 2. Як посолити червону ікру пропорції солі та приготування розсолу
Розсіл готується зі співвідношення: 1 л води; 50–70 г морської солі; 1-2 ч. л. цукру.
Кип’ятіть воду, розчиніть у ній сіль і цукор, потім охолодіть до кімнатної температури.
Етап 3. Засолювання червоної ікри
Опустіть ікру в розсіл і залиште на 15-20 хвилин, залежно від бажаної солоності. Після цього злийте розсіл через сито.
Зберігання червоної ікри
Перекладіть ікру в суху стерилізовану скляну банку, додайте кілька крапель олії для кращого зберігання, закрийте кришкою і помістіть у холодильник.
Через 3 години продукт готовий до вживання.
Як засолити червону ікру: альтернативний метод засолювання
Цей метод дозволяє одночасно видалити плівки і засолити ікру.
- Приготуйте розсіл із 12 ст. л. солі та 1 ч. л. цукру на 1 л води. Доведіть до кипіння та охолодіть до 50–60 градусів.
- Опустіть ястики в розсіл і збивайте віночком. Плівки будуть накручуватись на віночок, а ікринки залишаться цілими.
- Продовжуйте збивати, поки всі плівки не видаляться. Потім злийте розсіл і промийте ікру.
Засолювання червоної ікри: поради
- Як врятувати пересолену ікру. Занадто солону ікру можна промити холодною кип’яченою водою або слабким чаєм.
- Домашню червону ікру слід зберігати в холодильнику не довше 2–3 днів.
- Заморожування. Ікра добре переносить заморожування, якщо зберігати її у герметичному контейнері.
Домашня засолена червона ікра – це справжній делікатес, який ви можете створити власноруч. Смачного!
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.