Як приготувати зайця в сметані та без неї: рецепти та важливі правила

Події України

М’ясо зайця – ніжне, ароматне та корисне. Але його приготування вимагає особливої уваги, адже важливо не лише зробити страву смачною, але й позбутися специфічного запаху, який іноді супроводжує дичину.

Отже, як приготувати зайця в сметані та без неї, важливі поради та рецепт – читайте в матеріалі.

Як приготувати зайця, щоб не було запаху

Пропонуємо на вибір найкращі варіанти для вимочування зайця перед приготуванням:

  • У воді. Щоб позбутися зайвої крові, вимочуйте м’ясо у холодній воді протягом доби. Воду потрібно міняти 3–4 рази.
  • З оцтом. Замочіть м’ясо у воді з додаванням столової ложки оцту на літр води на 1 годину. Після цього ретельно промийте.
  • У соку лимона чи вині. Залийте м’ясо лимонним соком або білим сухим вином на 1 годину. Це допоможе зробити м’ясо більш ароматним.
  • Винний оцет. Якщо ви плануєте приготувати ніжну страву, замочіть зайця у воді з винним оцтом у пропорції 1:1 на 12 годин.

Як приготувати зайця в сметані

Для зайця ідеально підходять розмарин, чебрець, лавровий лист, коріандр і духмяний перець.

Інгредієнти:

  • заєць – 1 тушка
  • сметана – 500 мл
  • борошно – 4–5 ст. л.
  • часник – 5–6 зубків
  • лавровий лист – 4–5 шт.
  • сіль, перець – до смаку
  • розмарин – 2–3 щіпки
  • олія – 50 мл
  • вода – 1,5 л
  • суміш італійських трав – 1 ст. л.

Приготування:

  1. Вимочіть тушку зайця, промийте та видаліть плівки. Наріжте на порційні шматки.
  2. Розігрійте олію на сковороді та обсмажте шматки м’яса до золотавої скоринки. Наприкінці приготування посоліть та поперчіть.
  3. Для соусу на сухій сковороді обсмажте борошно до кремового кольору, додайте сметану та трохи води, гарно перемішайте. Потім додайте дрібно нарізаний часник і трави.
  4. Викладіть обсмажене м’ясо у каструлю з товстим дном, залийте водою, додайте спеції та тушкуйте 1 годину. Потім додайте соус і тушкуйте ще 30 хвилин.

Перед подачею дайте страві настоятися 10–15 хвилин.

Скільки часу готується заєць

Час приготування зайця залежить від способу:

  • У духовці – 2,5-3 години за 170-180 градусів.
  • На плиті – 1,5-2 години на нижче середнього вогні.

Як приготувати зайця без сметани, спробуйте один із наступних варіантів:

Як приготувати зайця в духовці

  1. Замаринуйте зайця у вині чи в соку лимона на кілька годин. Потім промийте.
  2. Викладіть шматки м’яса у вогнетривку форму. Додайте нарізані овочі (морква, цибуля, селера), спеції та воду (близько 250 мл).
  3. Запікайте в духовці за 180 градусів близько 2,5 годин.

Як приготувати зайця в рукаві

  • Змішайте оливкову олію з пропущеним через прес часником, розмарином, сіллю та чорним перцем.
  • Натріть цією сумішшю шматки м’яса, викладіть у рукав.
  • Додайте нарізану картоплю чи інші овочі та запікайте 2 години за 180 градусів.

Як посмажити зайця

  1. Вимочене м’ясо наріжте шматками, натріть сіллю та спеціями.
  2. Обсмажте на оливковій олії з часником і розмарином до золотистої скоринки.

Подайте смаженого зайця з картопляним пюре та гарніром із запечених овочів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тепер ви знаєте, як приготувати зайця в сметані та без неї, у духовці чи рукаві. Дотримуючись наших порад, ви зможете зробити цю страву ароматною, ніжною та апетитною. Смачного!

Залишити відповідь