Як приготувати зайця в сметані та без неї: рецепти та важливі правила
М’ясо зайця – ніжне, ароматне та корисне. Але його приготування вимагає особливої уваги, адже важливо не лише зробити страву смачною, але й позбутися специфічного запаху, який іноді супроводжує дичину.
Отже, як приготувати зайця в сметані та без неї, важливі поради та рецепт – читайте в матеріалі.
Як приготувати зайця, щоб не було запаху
Пропонуємо на вибір найкращі варіанти для вимочування зайця перед приготуванням:
- У воді. Щоб позбутися зайвої крові, вимочуйте м’ясо у холодній воді протягом доби. Воду потрібно міняти 3–4 рази.
- З оцтом. Замочіть м’ясо у воді з додаванням столової ложки оцту на літр води на 1 годину. Після цього ретельно промийте.
- У соку лимона чи вині. Залийте м’ясо лимонним соком або білим сухим вином на 1 годину. Це допоможе зробити м’ясо більш ароматним.
- Винний оцет. Якщо ви плануєте приготувати ніжну страву, замочіть зайця у воді з винним оцтом у пропорції 1:1 на 12 годин.
Як приготувати зайця в сметані
Для зайця ідеально підходять розмарин, чебрець, лавровий лист, коріандр і духмяний перець.
Інгредієнти:
- заєць – 1 тушка
- сметана – 500 мл
- борошно – 4–5 ст. л.
- часник – 5–6 зубків
- лавровий лист – 4–5 шт.
- сіль, перець – до смаку
- розмарин – 2–3 щіпки
- олія – 50 мл
- вода – 1,5 л
- суміш італійських трав – 1 ст. л.
Приготування:
- Вимочіть тушку зайця, промийте та видаліть плівки. Наріжте на порційні шматки.
- Розігрійте олію на сковороді та обсмажте шматки м’яса до золотавої скоринки. Наприкінці приготування посоліть та поперчіть.
- Для соусу на сухій сковороді обсмажте борошно до кремового кольору, додайте сметану та трохи води, гарно перемішайте. Потім додайте дрібно нарізаний часник і трави.
- Викладіть обсмажене м’ясо у каструлю з товстим дном, залийте водою, додайте спеції та тушкуйте 1 годину. Потім додайте соус і тушкуйте ще 30 хвилин.
Перед подачею дайте страві настоятися 10–15 хвилин.
Скільки часу готується заєць
Час приготування зайця залежить від способу:
- У духовці – 2,5-3 години за 170-180 градусів.
- На плиті – 1,5-2 години на нижче середнього вогні.
Як приготувати зайця без сметани, спробуйте один із наступних варіантів:
Як приготувати зайця в духовці
- Замаринуйте зайця у вині чи в соку лимона на кілька годин. Потім промийте.
- Викладіть шматки м’яса у вогнетривку форму. Додайте нарізані овочі (морква, цибуля, селера), спеції та воду (близько 250 мл).
- Запікайте в духовці за 180 градусів близько 2,5 годин.
Як приготувати зайця в рукаві
- Змішайте оливкову олію з пропущеним через прес часником, розмарином, сіллю та чорним перцем.
- Натріть цією сумішшю шматки м’яса, викладіть у рукав.
- Додайте нарізану картоплю чи інші овочі та запікайте 2 години за 180 градусів.
Як посмажити зайця
- Вимочене м’ясо наріжте шматками, натріть сіллю та спеціями.
- Обсмажте на оливковій олії з часником і розмарином до золотистої скоринки.
Подайте смаженого зайця з картопляним пюре та гарніром із запечених овочів.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Тепер ви знаєте, як приготувати зайця в сметані та без неї, у духовці чи рукаві. Дотримуючись наших порад, ви зможете зробити цю страву ароматною, ніжною та апетитною. Смачного!