Пісні голубці з картоплею та грибами: стародавній рецепт відомої української страви на Святвечір.
Голубці – відома українська страва, яку готують, загортаючи м’ясну начинку в лист капусти. Але можна зробити голубці пісними, замінивши м’ясо на картоплю з грибами.
Про те, як готувати пісні голубці з картоплею і грибами, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний YouTube-канал “КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ”.
Що потрібно для голубців з картоплею і грибами
Для того, щоб приготувати пісні голубці з картоплею і грибами, треба наступні продукти:
- капуста – 1 шт.
- гриби сушені – 50 г
- картопля – 1 кг
- морква – 1 шт.
- цибуля – 3 шт.
- помідори чері – 8 шт.
- часник – 2 зубчики
- сіль – 1 ч. л.
- лавровий лист – 1 шт.
- духмяний перець – 3-5 шт.
- олія – 1-2 ст. л.
- перець – до смаку
Як готувати голубці з картоплею і грибами
Для початку залийте сушені гриби гарячою водою і залиште їх настоюватись. Тим часом приготуйте капусту.
В глибоку каструлю налийте воду і поставте посуд на вогонь. Виріжте з капусти качан і занурте капустину в киплячу воду, попередньо підсоливши рідину.
Залиште капусту в окропі на декілька хвилин, а потім відділіть листочки, які стали м’якими. Продовжте пропарювати капусту, шар за шаром знімаючи м’які листочки.
Зріжте тверду частину листка, щоб легко скручувати голубці, не порвавши листочки
Як готувати голубці (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)
Щоб зробити начинку для пісних голубців, поріжте гриби на маленькі частини. Пересипте нарізані гриби в розігріту глибоку пательню. Почистьте і наріжте 1 цибулю на коротку соломку або кубики – і додайте до грибів.
Почистьте моркву, натріть її на великій терці. Пересипте моркву до цибулі і грибів, перемішайте начинку і смажте її до золотистого кольору. Готову засмажку перекладіть в миску.
Засмажка для начинки до голубців (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)
Почистьте і натріть картоплю на терці, як для дерунів. Перед приготуванням перекладіть картоплю на дрібне сито, щоб прибрати зайву воду.
Тим часом почистьте і перетріть 2 очищені цибулини, а потім перемішайте їх з картоплею. Після цього змішайте картопляну начинку з овочевою засмажкою.
До смаку очистьте і пропустіть через прес 2 зубчики часнику, а потім додайте його в овочеву начинку. За бажанням додайте до начинки сіль та перець.
Картопляна начинка для голубців (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)
Варити голубці найкраще в чавунному казанку або каструлі. Дно глибокої каструлі з товстими стінками присипте обрізками капустяного листя, щоб голубці не пригоріли.
Розріжте навпіл помідори і також покладіть їх в каструлю – вони нададуть голубцям цікавого смаку.
Сформуйте голубці: розкладіть начинку по капустяних листках і згорніть рулетики. Щільно викладіть готові голубці в чавунну пательню.
Як варити голубці (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)
Влийте в каструлю олію, додайте духмяний перець і лавровий лист, підсоліть до смаку. Важливо налити води стільки, щоб всі голубці були покриті рідиною.
Щоб голубці не спливали, зверху потрібно поставити тарілку – як прес. Накрийте посуд кришкою і варіть голубці на слабкому вогні протягом 1-15 години.
пише РБК Україна