Як приготувати кутю на Святвечір і Різдво: найкращі рецепти
На Святий вечір українці традиційно готують кутю
Як приготувати кутю за класичним рецептом / фото УНІАН
6 січня 2019 року відзначають Святвечір, обов’язковою стравою в цей день на столі повинна бути кутя
УНІАН підготував для вас рецепти куті з пшениці та рису. Ваші гості будуть в захваті від цієї традиційної різдвяної страви.
Різдвяна кутя за старовинним рецептом
Класичний рецепт куті з пшениці
Інгредієнти:
- пшениця – 1 склянка;
- вода – 3 склянки;
- мак – 1/2 склянки;
- порізані горіхи – 1/2;
- родзинки – 1/2 склянки;
- мед – 2 -3 ст. л.
Як приготувати кутю: покроковий рецепт
- Пшеницю промиваємо і замочуємо у воді мінімум на 4 години. Потім розмоклу крупу заливаємо водою і варимо на слабкому вогні до готовності.
- Мак подрібнюємо в кавомолці.
- Подрібнюємо горіхи, а родзинки без кісточок заливаємо теплою водою на півгодини.
- З’єднуємо в глибокій мисці пшеницю, мак, родзинки, горіхи, додаємо мед за смаком і все перемішуємо.
- Охолоджуємо кутю і подаємо на стіл.
Порада: пшениця для куті повинна стати м’якою, але не розваритися. У процесі її варіння можна додавати воду.
Кутя з рису: найкращий рецепт
Інгредієнти:
- рис – 1,5 склянки;
- мак – 1 склянка;
- горіхи – 0,5 склянки;
- родзинки – 0,5 склянки; мед – 120 р.
Готуємо кутю з рису: покроковий рецепт
Кутя з рису / go-cook.ru
- Круглозерний рис промиваємо, проціджуємо, заливаємо водою у співвідношенні 1:2 і варимо до готовності.
- Мак промиваємо, заливаємо окропом на 2 години, потім проціджуємо через марлю. Розтираємо його за допомогою м’ясорубки або блендера.
- Родзинки заливаємо гарячою водою і залишаємо на півгодини, потім просушуємо його.
- Рис висипаємо в миску, додаємо туди мак, родзинки, горіхи й мед.
- Готову різдвяну страву ставимо в холод.