В Україні підскочили ціни на ікру: скільки коштує «зірка» новорічного столу
Олег Пендзин зазначив, що зазвичай в Україну завозять імпортну сировину.
На новорічному столі українців часто можна побачити червону ікру. В Україні ціни на неї за рік значно зросли.
Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в коментарі УНІАН зазначив, що майже вся ікра на українському ринку імпортна, тому на ціна напряму залежить від курсу долара та інші чинники.
«На вартість продукту впливає багато чинників, у тому числі нерест якого це року і скільки в продукті солі чи олії. В Україні майже вся ікра імпортна. Ікру розкладають по банках в нашій країні, але сировина йде з-за кордону», — пояснив експерт.
При цьому він зазначив, що ікра поділяється на дві групи — ікра риби, вирощеної в диких умовах, та ікра риб, які вирощені в неприродних умовах, як правило, форель.
«Найдешевша саме ікра форелі, і вона зараз приблизно коштує 300-350 гривень за 100 грамів. У 2023 році 100 грамів ікри форелі коштувало близько 200 гривень. Зараз лососева ікра коштуватиме приблизно 500 гривень за 100 грамів, а рік тому її вартість становила 410-415 грн. Якщо пройтися по супермаркетах, то є дуже різні ціни. Але треба розуміти, що коли вам пропонують три банки ікри за 350 гривень, то явно, що це підробка», — підкреслив Пендзин.
За його словами, на початку 2022 року, до гарячої стадії війни, в Україні баночка справжньої ікри коштувала 160 гривень.