Як приготувати тушонку з курки в каструлі — ніжна і смачна домашня заготовка
Консерви з курки в каструлі — відмінний варіант домашньої заготовки, яку зручно мати під рукою. Надалі з такої тушонки можна приготувати ситні гарніри з картоплею або крупами. Суп з тушкованим м’ясом виходить смачним і наваристим. Можна не сумніватися в якості такого продукту, так як буде точно відомо, які інгредієнти входять до його складу. Зберігати заготовку найкраще в холодильнику. Можна відразу використовувати ніжне тушковане м’ясо, а можна дочекатися більш підходящого моменту.
Складові:
- Куряча тушка — 1 шт. (2 кг).
- Лавровий лист — 2-3 шт.
- Чорний перець горошком — 1 ч. л.
- Гвоздика — 3-4 парасольки.
- Сіль — 2 ч. л.
Як приготувати:
1. Суть приготування тушонки складається в тривалому виварювання м’яса за принципом холодцю. Потрібно відразу додати весь набір спецій, а ось без овочів можна і обійтися. Знадобиться ціла курка — це може бути супова птиця або бройлер. У другому випадку час варіння можна скоротити, так як бройлер набагато швидше звариться. Охолоджену тушку потрібно промити чистою водою і видалити все зайве.
2. За допомогою гострого ножа потрібно обробити птицю. Зробити це досить просто — потрібно відокремити стегенця, крила і хребет, а грудку розрізати на 4 частини
3. Хребет з шиєю краще розрубати на дві частини і потім все шматочки потрібно укласти у велику каструлю. Туди ж необхідно отруїти підготовлені прянощі — гвоздику, чорний (і / або запашний) перець, лаврушку. Солити відразу не потрібно
4. Далі потрібно влити в каструлю воду, щоб вона покривала всі шматочки. Так як це не холодець, води можна влити з запасом, щоб не додавати кожні 10 хвилин. Після цього каструлю потрібно поставити на плиту, після закипання зняти пінку і варити птицю протягом 3-х годин. За півгодини до закінчення варіння потрібно посолити м’ясо.
5. Через 3 години шматочки курки необхідно дістати з гарячого бульйону — зручно робити це шумівкою. Після того, як курка трохи охолоне, потрібно розібрати її на шматочки, відокремивши м’ясо від кісток і прибравши шкуру
6. Далі шматочки м’яса необхідно відправити назад в каструлю і залити все процідженим концентрованим бульйоном. Воду вливати не потрібно, можна лише спробувати «на сіль» — тушонку готують трохи пересоленої. Покипіти в бульйоні м’ясо повинно хвилин 15.
7. Якщо планується тривале зберігання тушонки, необхідно ретельно простерилізувати банки і кришки, після чого розкласти м’ясо по ємностей і залити жиром.
8. Після цього можна м’ясо закатати і укутати до охолодження. Зберігати тушонку потрібно в будь-якому випадку в холодному місці.
Смачного!