У сезон свіжих овочів споживачі звертають особливу увагу на якість томатів та огірків. Яким чином можна визначити наявність нітратів у цих улюблених літніх продуктах без лабораторного аналізу?
Фахівці стверджують, що існують помітні ознаки, за якими можна оцінити безпечність овочів.
Помідори
Основною ознакою нітратів є надмірно товста шкірка та щільна біла м’якоть з помітними прожилками. Подібні помідори часто виглядають ідеально, але містять у собі найбільшу кількість шкідливих речовин. Щоб зменшити рівень нітратів, експерти радять замочувати такі томати у воді протягом 30–40 хвилин перед приготуванням.
Огірки
Колір шкірки огірка також може вказати на його безпечність. Огірки, насичені нітратами, зазвичай мають надто темно-зелений, майже неприродній колір з блискучою та щільною поверхнею. У той час як безпечні огірки мають легкий трав’яний відтінок і пружну шкірку, яка не є надмірно щільною.
Рекомендації експертів
Не варто покладатися лише на зовнішній вигляд овочів, тому людям з підвищеною чутливістю та дітям рекомендується купувати продукти від перевірених виробників або з органічною сертифікацією. У разі сумнівів корисно замочувати овочі у воді або тримати їх у холодильнику перед споживанням.
Крім того, якщо купили кислі мандарини, є способи швидко виправити ситуацію і насолодитися смачним цитрусом.
Нагадаємо, що раніше ми розповідали про скасування комендантської години на Новий рік: які обмеження варто очікувати для українців під час свят.