Варене згущене молоко в домашніх умовах: рецепт з 3 інгредієнтів
Варене згущене молоко в домашніх умовах
Сьогодні варитимемо згущене молоко «Іриску» як у дитинстві. Вона відмінно підходити для десертів в які за рецептом треба додавати варене згущене молоко, а тонкі вафлі з таким згущеним молоком це неперевершено, в дитинстві один з моїх найулюбленіших десертів.
Інгредієнти:
350 г цукру
1 літр незбираного молока, я брала жирністю 3,6% (якщо у Вас домашнє, тоді взагалі бомба!)
1/4 ч. л. соди
Додатково: шматочок масла!
Приготування:
Беремо каструлю з нержавіючої сталі з товстим дном або алюмінію, але в жодному разі не можна брати емальований посуд.
За обсягом каструля повинна бути мінімум в два рази більше від кількості продуктів, що закладаються, якщо каструля велика, то при варінні випаровування проходитиме швидше і молоко звариться швидше.
У каструлю засипаємо 350 г цукру, вливаємо 1 літр незбираного молока, жирністю не менше 3,2 %, чим жирніше молоко, тим смачніше згущене молоко, всипаємо 1/4 ч. л. соди, щоб при варінні не утворювалися пластівці. Добре розмішуємо і ставимо на плиту варитися, на вогонь нижче за середнє, постійно помішуючи, щоб цукор швидше розчинявся.
Молоко трохи прогрілося, беремо вилку, розколюємо шматочок масла на неї і змащуємо краї каструлі, так молоко при закипанні не так швидко підніматиметься, і не пригорятиме. Таку процедуру з маслом можна буде повторити ще раз у процесі варіння.
Молоко добре прогрілося, починає пінитися-це нормально.
Молочна суміш закипіла, і періодично варимо помішуючи на вогні трохи нижче середнього, щоб маса кипіла.
Пройшло 20 хвилин з моменту закипання молоко уварюється, змінює колір.
Пройшло 45 хвилин, згущене молоко вариться.
Пройшло 55 хвилин, згущене молоко ще уварилося, стало густішим. У цей час можна починати перевіряти молоко на готовність. Беремо трохи згущеного молока наливаємо на тарілку, проводимо ложкою, якщо краї згущеного молока сходяться один до одного, згущене молоко ще треба проварити 7-10 хвилин.
Така недоварена згущенка, точнісінько за смаком як карамель, якою поливають морозиво або інші десерти.
Молоко проварилося ще 10 хвилин, стало трохи темнішим і густішим, згущене молоко повністю готове. Перевіряємо – краї згущеного молока не стікаються на середину, значить згущене молоко 100% готове.
Переливаємо в сухий посуд та використовуємо за призначенням.
У мене варилося згущене молоко 1 годину 5 хвилин. В кінці приготування дуже треба стежити, щоб молоко не пристало до дна каструлі, не утворилися грудочки. Але якщо вже так сталося, то згущене молоко можна акуратно, щоб не обпектися, процідити на сито поки воно гаряче. Але краще це не допускати