Акції компаній ядерної енергетики рекордно подорожчали: до чого тут Google

Політика

Акції атомних енергетичних компаній у США зросли цього тижня до рекордних максимумів. Це сталося після того, як Amazon і Google уклали знакові угоди про постачання ядерної електроенергії для своїх датацентрів.

Про це повідомляє Financial Times.

Ціни на акції американських розробників ММР Oklo Inc і NuScale Power зросли на 99% і 37% відповідно після того, як конкуренти X-energy і Kairos Power, два приватних розробники ММР, оголосили про укладення угод про фінансування.

Акції Cameco, Oklo, NuScale, Constellation Energy і BWX Technologies торгувалися на рекордно високих рівнях протягом тижня 14-20 жовтня.

Цього року акції виробника урану Cameco зросли на 38%, тоді як акції постачальника ядерних компонентів BWX Technologies підскочили на 65%.Рішення Amazon і Google інвестувати в малі реактори відображає їхню потребу в надійному, економічно ефективному і чистому джерелі електроенергії для живлення нової хвилі центрів обробки даних зі штучним інтелектом.

Укладені угоди підтримують розгортання до десятка реакторів нового покоління для забезпечення низьковуглецевою електроенергією енергомістких центрів обробки даних штучного інтелекту Amazon і Google.

Інвестори розцінили ці заяви як свідчення того, що ядерний ренесанс набирає обертів після спаду після аварії на АЕС Фукусіма в Японії в 2011 році.

Поширення центрів обробки даних стимулює історичне зростання попиту на електроенергію в США, підриваючи зусилля зі зменшення залежності від викопного палива та декарбонізації.

Нагадаємо, Google 14 жовтня підписав угоду про отримання електроенергії з семи невеликих ядерних реакторів для підтримки штучного інтелекту (ШІ).

У США перезапустять реактор АЕС Три-Майл-Айленд для постачання електроенергії Microsoft
Constellation Energy. На його базі запустять центр чистої енергетики для постачання електроенергії дата-центрам.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь