Алієв домовляється про постачання газу до ЄС через росію та Україну

Політика, Світ

Протягом останніх кількох місяців тривають переговори щодо можливості постачання азербайджанського газу до Європи через території росії та України.

Про це заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв під час виступу на 50 ювілейному TEHA Forum в італійському Черноббіо.

«До нас звернулися росія, Україна та європейські інституції з пропозицією щодо продовження транзиту газу через Україну. Протягом останніх кількох місяців ми активно працюємо над досягненням спільного рішення», – заявив Алієв.

Він зауважив, що у разі зупинки транзиту газу, а це може статися у грудні, декілька країн ЄС постануть перед труднощами у забезпеченні природним газом. Він наголосив на важливості підтримки цих країн, а також України, оскільки у випадку зупинки транзиту газорозподільна система України може опинитися у критичному стані.

Нагадаємо, що під час зустрічі з прем’єр-міністром Італії Джорджею Мелоні у Римі Алієв зазначив, що Азербайджан готовий підтримати переговори, аби забезпечити стабільне постачання газу, важливого для деяких країн Центральної Європи, таких як Австрія.Раніше ми писали, що «Нафтогаз України» буде виконувати свої зобов’язання перед європейськими партнерами за чинним договором з транспортування нафти, який укладений до 2029 року.

Також нагадаємо, що Азербайджан готовий постачати газ до ЄС через Україну після припинення контракту з Газпромом у кінці 2024 року. Із такою пропозицією до країни звернулися Україна і Євросоюз.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь