Чебрець, або тим’ян, — це не просто пряність, яка надає стравам неповторного аромату. Скромна рослина має давню історію, сповнену легенд і традицій.
Відомий ще за часів античності, чебрець вважався символом мужності та сили.
У стародавніх римлян він асоціювався з відвагою, а в середньовіччі його використовували для виготовлення ароматичних мішечків, які захищали від хвороб.
Про цінні лікувальні властивості та застереження щодо вживання запашної прянощі – у матеріалі Фактів ICTV.
Чебрець: користь і шкода
Сьогодні чебрець — це не лише кулінарна зірка, але й джерело корисних властивостей. Що лікує чебрець?
- Покращує травлення. Чебрець має кармінативну дію, що допомагає зменшити здуття живота, спазми кишківника та розлади шлунка.
- Як природний антисептик. Чебрець містить ефірні олії, зокрема тимол і карвакрол, які протистоять запаленням. Тому настої з чебрецю лікують інфекційні хвороби горла, запалення ясен і навіть відкриті рани шкіри.
- Чебрець також дуже ефективний під час кашлю, бронхіту та застуди. Він розріджує мокротиння і полегшує стан.
- Чай із чебрецем заспокоює, допомагає підняти настрій, зняти нервове напруження і поліпшити сон тим, хто страждає на безсоння або тривожність.
Однак попри користь, важливо знати про можливі ризики та вживати його помірно.
Наприклад, деякі люди можуть бути чутливими до ефірних сполук чебрецю. Це може проявлятися висипами, свербінням, набряком, а також спричиняти головний біль і нудоту.
Крім того, чебрець може взаємодіяти з певними препаратами, як-от антикоагулянтами, що може підвищити ризик кровотеч.
Вагітним жінкам теж варто вживати його з обережністю – у великих кількостях рослина здатна стимулювати скорочення матки.
Пам’ятайте про це, коли наступного разу захочете додати ароматну траву до вашої страви або зробити чай, щоб зігрітися.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: Нealthline