Ассанж після звільнення виступив із першою публічною промовою

Політика, Світ

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж виступив із першою публічною заявою після свого звільнення із британської в’язниці. Відомий інформатор повернувся до рідної країни у червні.

Про це повідомляє DW.

Виступаючи перед комітетом з юридичних питань та прав людини Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі, Ассанж розповів про затяжну судову битву, яка протягом понад десяти років визначала його життя.

“Сьогодні я вільний не тому, що система спрацювала. Сьогодні я вільний після довгих років ув’язнення тому, що визнав себе винним у журналістській діяльності”, – сказав Ассанж законодавцям з 46 країн.

“Я визнав себе винним в отриманні інформації від джерела. І я визнав себе винним в інформуванні громадськості про те, якою була ця інформація”, – додав він.Засновник WikiLeaks заявив, що “визнав себе винним у журналістській діяльності” після угоди про визнання провини, яка забезпечила йому свободу в червні. Свій виступ перед європейськими законодавцями він назвав “глибоким зрушенням” після років ув’язнення.

Звільнення Ассанжа завершило юридичну сагу, яка тривала 14 років, протягом яких журналіст провів п’ять років у в’язниці суворого режиму та сім років у посольстві Еквадору в Лондоні, щоб уникнути екстрадиції до США, де йому було висунуто 18 кримінальних звинувачень.

Якби його визнали винним, йому б загрожувало покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 175 років. Ассанжа звинувачували у змові з метою отримання та розголошення інформації про національну оборону.

Протягом багатьох років США стверджували, що файли Wikileaks, які розкривали інформацію про війни в Іраку та Афганістані, ставили під загрозу життя людей.

24 червня  Джуліана Ассанжа звільнили з британської в’язниці. У понеділок ввечері він вилетів з Великої Британії.

Раніше ми писали, що уряд США розглядає пропозицію щодо угоди про визнання провини Джуліану Ассанжу, що дозволяє йому зізнатися у проступку.

Високий суд Лондона дозволив засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу подати нову апеляцію на його потенційну екстрадицію з Великої Британії до США.

Також нагадаємо, що президент США Джо Байден заявив, що розглядає прохання Австралії припинити судове переслідування засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

У червні Джуліан Ассанж, найвідоміший інформатор планети, повернувся до рідної Австралії, де в аеропорту Канберри його вітали не лише дружина та батько, але й, здавалося, всі, включно з екіпажем літака.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь