Австрійська поліція застерегла щодо російськомовних телефонних шахраїв

Політика, Світ

З кінця вересня в Австрії зафіксували щонайменше 19 випадків, коли російськомовні шахраї під виглядом поліцейських виманювали кошти у своїх жертв, переважно українців.

Про це повідомляє федеральне управління кримінальної поліції Австрії.

«З кінця вересня спостерігається новий спосіб шахрайства, коли російськомовні зловмисники, видаючи себе за нібито співробітників поліції, стверджують, що хочуть захистити статки», – повідомили в поліції.

Зазначається, що жертвами цих російськомовних шахраїв ставали, «головним чином, громадяни України». Зловмисники зв’язувалися з ними по телефону та через WhatsApp і представлялися «російським відділом федеральної поліції Австрії». Вони розповідали своїм співрозмовникам, що їхні активи під загрозою, нібито на них націлився один злочинець, та пропонували спосіб «убезпечити» гроші.

«Як стверджували шахраї, для того, щоб убезпечити ці активи, в Австрійському національному банку (OeNB) створено збірний рахунок. Після переказу грошей на цей рахунок жертви отримували фальшивий лист-підтвердження від OeNB», – повідомили в кримінальній поліції.При цьому зловмисники використовували підроблені посвідчення австрійської поліції, копії публічних оголошень про розшук Інтерполу та підроблені листи від OeNB.

З огляду на цей новий вид шахрайства, управління кримінальної поліції повідомило, що австрійська поліція ніколи не буде звертатися до громадян російською мовою, як і надсилати повідомлення через WhatsApp чи ж просити по телефону про переказ грошей.

Раніше повідомлялося, що шахраї в Україні вигадали нову схему обману українців. Вона пов’язана з так званим «стягненням» коштів через суд.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь