Байден через свою слабкість може пробачити Ірану передачу росії ракет, – NYT

Політика, Світ

Адміністрація Байдена не хоче погіршувати і без того погані відносини з Тегераном, щоб не загострювати ситуацію напередодні виборів. Тому реакція США на передачу Іраном росії ракет швидше за все, буде мінімальною.

Про це пише The New York Times.

Зазначається, що країни «Групи Семи» (G7) ще у березні попереджали, що запровадять узгоджені санкції проти Ірану, якщо він передасть ракети росіянам. Це попередження було повторене на саміті НАТО у Вашингтоні в липні.

Речник Ради національної безпеки США Шон Саветт сьогодні підтвердив, що Вашингтон та його ключові союзники «готові завдати значних наслідків» Ірану за поставку ракет.

Але, як зауважує NYT, попри погрози, президент Джо Байден має багато причин для стриманості. Наприклад, США протягом багатьох місяців проводили «продуману дипломатію з Іраном», намагаючись запобігти переростанню війни в Газі в регіональний конфлікт. Вочевидь, Байден не хоче звести нанівець ці зусилля.«Оскільки американська президентська кампанія в самому розпалі, а президент Байден – кульгава качка, незрозуміло, наскільки сильною буде відповідь Вашингтона», – сказав виданню високопоставлений європейський чиновник, ім’я якого не називається.

Деякі співрозмовники газети припускають, що реакція Байдена полягатиме в тому, що він схвалить поставку в Україну ракет більшого радіусу дії. Однак і тут є сумніви, адже Байден вже показав, як він вміє боятися ескалації війни і обмежувати Україну в засобах.

«Західні офіційні особи також стурбовані тим, щоб не загнати в кут нового президента Ірану Масуда Пезешкіана, який вважається чимось поміркованим у правлячому істеблішменті країни», – пише NYT.

Раніше у Раді нацбезпеки Білого дому відреагували на ймовірну передачу балістичних ракет з Ірану до рф. Там заявили, що якщо передача вже відбулася чи відбудеться, це буде «драматичною ескалацією» у підтримці Тегераном війни рф проти України.

Російський диктатор володимир путін у грудні минулого року уклав договір з Іраном. Невдовзі рф може отримати партію двох типів балістичних ракет, писали ЗМІ.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь