Безкоштовне харчування у школах: коли дітей почнуть годувати

Життя

Успіх реалізації програми безкоштовного харчування для учнів початкових класів безпосередньо залежить від злагодженості дій місцевої влади, яка має своєчасно ухвалити всі необхідні рішення та забезпечити фінансування

Найближчим часом в українських областях та громадах мають активізуватись процеси з організації безкоштовного харчування для учнів початкових класів. Фінансування на ці цілі вже надходить з державного бюджету, проте швидкість освоєння цих коштів залежить від того, наскільки оперативно місцева влада ухвалить відповідні рішення. Саме дії на місцях відіграють ключову роль у реалізації цієї програми.

Докладніше про те, коли українських дітей почнуть безкоштовно годувати у школах, інформує life.pravda.com.

Питання безкоштовного харчування для молодших школярів набуло особливої ​​актуальності у зв’язку з новим підходом до забезпечення соціального забезпечення дітей в освітніх закладах. Згідно з інформацією, наданою Офісом освітнього омбудсмена, держава бере на себе зобов’язання повністю покрити витрати на харчування учнів початкових класів за умови, що шкільні їдальні забезпечені власними кухарями. У цьому випадку 100% вартості продуктів буде компенсовано з державної субвенції, що дозволяє освітнім установам надавати харчування без додаткових витрат з боку батьків.

Проте ситуація змінюється, якщо школи використовують послуги сторонніх організацій, таких як кейтерингові компанії або аутсорсингові служби харчування. У цьому випадку державна субвенція покриває лише 70% витрат на продукти та послуги, а 30%, що залишилися, мають бути виділені з місцевого бюджету. Це вимагає від місцевих органів влади своєчасного прийняття рішень щодо розподілу коштів та внесення змін до місцевого бюджету. Офіс освітнього омбудсмена наголошує на тому, що швидкість прийняття рішень на місцях має вирішальне значення для того, щоб учні могли своєчасно почати отримувати безкоштовне харчування.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Батьки також можуть відіграти важливу роль, закликавши місцевих депутатів оперативно зібратися для обговорення та затвердження необхідних змін до бюджету. Це дозволить прискорити процес та запобігти можливим затримкам із забезпеченням дітей харчуванням. Важливо розуміти, що якщо громада не встигне використати кошти субвенції до кінця 2024 року, вони будуть повернуті до державного бюджету, що спричинить втрату можливості безкоштовного харчування для дітей.

Після того, як депутати ухвалять рішення про розподіл коштів, вони мають бути перераховані на рахунки відділу освіти або освітніх установ, які мають фінансову автономію. Ці кошти будуть використані для закупівлі продуктів харчування або для оплати послуг кейтерингу та аутсорсингу залежно від того, як організовано харчування в школі.

Процедура закупівель також має свої часові межі, що може вплинути на терміни надання безкоштовного харчування. Відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі”, процес придбання продуктів чи послуг може тривати від 5 днів до півтора місяця. Цей термін включає у собі як вибір постачальника, а й укладання відповідних договорів, проведення тендерів та інші формальності. Незважаючи на можливі затримки, держава гарантує, що після завершення всіх процедур учні початкових класів матимуть можливість харчуватися безкоштовно.

Comments

comments

Залишити відповідь