Біологи відродили лисих ібісів і на параплані вчать їх мігрувати

Політика, Світ

Лисі ібіси вимерли на території Центральної Європи триста років тому через полювання на них людину. За останні два десятиліття ібісів вдалося відродити в розплідниках, але повернути їх у природу не виходило. Птахи не знали, куди мігрувати на зиму, розліталися в різні боки та гинули. Тому команда австрійських біологів вже майже три тижні веде за собою зграю виведенних лисих ібісів, навчаючи птахів мігрувати маршрутом їхніх предків – з Центральної Європи до Південної.

Про це вчені кажуть в інстаграмі.

Щодня Йоханнес Фріц та Барбара Штайнінгер сідають у мотопараплан і летять в оточенні ібісів, підбадьорюючи їх продовжувати шлях. 30 серпня люди і більшість птахів пролетіли понад сто кілометрів – але меншість повернулася до старту. Їх довелося везти до фінішу у перенесеннях. Прибути на південь Іспанії команда має на початку жовтня.

Вчені забирають пташенят із зоопарку новонародженими і переносять у вольєр, де їх доглядає людина. Маленькі ібіси знімають “прийомного батька” і довіряють настільки, що готові слідувати за ним міграційним маршрутом. Пізніше ібіси продовжують впізнавати близьких їм людей, кланяючись і видаючи ритуальне хруп.

Після прибуття на зимівлю птахи стають самостійними, розмножуються і вже вчать своє потомство мігрувати. Однак зміна клімату робить маршрути дедалі складнішими: ібісам доводиться вилітати пізніше і перетинати Альпи в холоднішу і небезпечнішу погоду, зазначають біологи.

Нагадаємо, що українські полярники показали п’ять незвичайних атмосферних явищ, які можна побачити біля станції «Академік Вернадський».

Російські військові облаштували свої табори на території заповідника «Кам’яні Могили» поблизу села Назарівка, Нікольської частини Маріупольського району.

За фактом незаконного вивезення тварин із Біосферного заповідника «Асканія Нова» зареєстровано чотири кримінальні провадження, збитки за першими епізодами становлять понад 60 млн грн.

У захопленому російськими терористами біосферному заповіднику «Асканія Нова» на ТОТ Херсонщини палало близько 7 тисяч гектарів.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь