Бізнес зіштовхнувся з проблемами через мобілізацію працівників

Політика

Брак робочої сили внаслідок мобілізації або виїзду за кордон співробітників у вересні посів перше місце серед перешкод для ведення бізнесу.

Про це свідчать дані щомісячного опитування підприємств Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕД).

Згідно з даними ІЕД, на цю проблему скаржився 61% опитаних підприємств. Хоча в серпні цей показник був вищим і становив 63%, ця проблема стала головною для бізнесу.

«Уперше за час проведення опитування з травня 2022-го брак робочої сили став у нашому списку проблемою №1, що обмежує ведення бізнесу в Україні», — сказала виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

Водночас бізнесу стає дедалі важче шукати кваліфікованих працівників — про це повідомили 55,1% підприємців (52,6% місяцем раніше), що є черговим рекордом. Некваліфікований персонал знайти простіше, але й це викликає труднощі у 39,2% опитаних (39,2%).При цьому погіршилися очікування бізнесу щодо трудових ресурсів. Частка підприємств, яка планує зростання зайнятості в найближчі три-чотири місяці, зменшилася з 14,6% у серпні до 12,1% у вересні, звільняти співробітників планували 9,8% проти 8% місяцем раніше.

Також відбулося суттєве збільшення частки бізнесів, які планують збільшити кількість працівників у вимушених відпустках — з 3,8% до 13,9%.

На другому місці в переліку перешкод для бізнесу перебуває «небезпечно працювати», його показник зріс із серпня на 10 в.п. і становив 56% у вересні.

«Менш актуальною стала така перешкода, як перебої з електро-, водо- і теплопостачанням, оскільки у вересні вже відключень практично не було», — зазначив експерт ІЕД Євген Ангел.

Як уточнили в ІЕД, ця проблема опустилася в топі перешкод із першого на третє місце; вона завадила 45% опитаних проти 65% у серпні.

На четвертому місці перебуває перешкода «зростання цін на сировину і товари», яка стала на заваді для 45% респондентів (зменшилася з 46% у серпні).

Раніше ми писали, що під час нещодавніх рейдів працівники територіальних центрів комплектування нагадали цивільним людям про потребу ставати на військовий облік. Нічого протизаконного в їх діях не було.

Також нагадаємо, що у Україні у транспортно-логістичній сфері через мобілізацію спостерігається дефіцит водіїв, який досягає 25% від потреби. У сфері пасажирських перевезень у містах ця цифра становить до 30%.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь