Богопіль, Гард і Матвіїв: Раді запропонували перейменувати ще кілька міст

Політика

Експертна комісія Українського інституту нацпам’яті рекомендувала перейменувати ще п’ять міст України.

Такі проєкти постанов №12084 та №12085 вже зареєстровано у Верховній Раді.

Зазначається, що перейменування географічних об’єктів пов’язане з необхідністю приведення назв таких географічних об’єктів у відповідність із вимогами закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії».

Зокрема, місто Первомайськ Миколаївської області пропонують перейменувати на Орлик або Богопіль, які є історичними назвами частин нинішнього міста.

Назву міста Южноукраїнськ хочуть змінити на Гард.Южне Одеської області пропонують перейменувати в Порт-Анненталь.

У Дніпропетровській області назву міста Павлоград пропонують змінити на Матвіїв, а Павлоградський район на Матвіївський.

Також Синельникове хочуть перейменувати на Ріднопілля, а Синельниківський район у Ріднопільський.

Нагадаємо, що раніше керівництво парламенту й фракцій внесло до Верховної Ради нову постанову про зміну назв 300 населених пунктів. Вона вилучає зі списку п’ять із них, з перейменуванням яких виникли проблеми. Тоді Стефанчук уточнив, що, попередньо, йдеться про перейменування населених пунктів Южне, Южноукраїнськ, Синельникове, Первомайськ і Павлоград.

Експерти з Українського інституту національної памʼяті визнали обʼєкти, присвячені письменнику Михайлу Булгакову, — символами російської імперії, а їхнє розповсюдження буде вважатись російською пропагандою.

Також нагадаємо, що біля будівлі транспортного університету на столичній площі Слави, громадські активісти повалили погруддя російського поета Олександра Пушкіна.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь