Болгарія продовжила термін перемовин з Україною щодо придбання двох ядерних реакторів

Політика, Світ

Болгарський парламент на шість місяців продовжив термін перемовин з Україною щодо продажу двох реакторів для АЕС, які країна свого часу придбала у російського «Атомстройекспорту».

Як пише видання Euractiv, Болгарія відмовилася від використання реакторів через скасування плану побудови нової атомної електростанції. Натомість Україна планує розширення Хмельницької АЕС і є єдиною державою, яка здатна оперувати блоками російського виробництва.

Обговорення потенційної угоди триває вже два роки. Парламент Болгарії поклав на уряд зобов’язання отримати від продажу не менше ніж 600 мільйонів євро – саме за такі кошти країна купила реактори у рф.

Експерти українського «Енергоатома» працюють у Болгарії, інспектуючи обладнання. Європейський Союз раніше цього року погодився, що Україна може використати для купівлі блоків кошти, які Брюссель виділяє на підтримку нашої держави.

Зазначимо, Сполучені Штати працюють з Україною над дорожньою картою для її післявоєнної енергосистеми. Вона включатиме безпечні технології ядерної енергетики та відновлювані джерела енергії.Нагадаємо, Україна може стати першою країною у світі, в якій американська компанія Westinghouse побудує малий модульний ядерний реактор AP300.

«Енергоатом» і американська компанія Holtec International створять в Україні виробництво компонентів для малих модульних реакторів.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь