Боррель закликав партнерів надати Україні допомогу напередодні зими

Політика, Світ

Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що рф перед зимою намагається вивести з ладу енергетичну інфраструктуру України, аби залишити країну в темряві та холоді.

Про це пише Reuters. Боррель додав, що західні партнери України повинні активізуватися в питанні наданні систем ППО.

«Зрозуміло, що росія хоче занурити Україну в темряву і холод. Наближається зима, і після російських атак на енергетичні об’єкти потужності України скоротилися на дві третини», – заявив Боррель журналістам під час пресконференції в Нью-Йорку.

Вказано, що його виступ відбувся після того, як очільники МЗС країн ЄС зустрілися з українським міністром закордонних справ Андрієм Сибігою. Під час тієї зустрічі обговорювали, як можна допомогти Україні найближчими тижнями.

«Ми повинні підтримати Україну не лише наданням військового потенціалу, але й потужностями з виробництва електроенергії. В іншому випадку ця країна зіткнеться з дуже важкими часами взимку», – додав Боррель.Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн минулого тижня оголосила про виділення Україні кредиту в розмірі до 35 мільярдів євро (39 мільярдів доларів) на економіку та армію. Тоді вона заявила, що це необхідно, аби захистити країну від російських атак і допомогти їй пережити зиму.

«Обидві речі потрібно робити одночасно. Немає сенсу надавати електрогенератор сьогодні, якщо завтра його доведеться знищити», – зазначив Боррель.

Доступна нині потужність теплоелектростанцій і теплоелектроцентралей становить менш як 20% їхньої потужності на початок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України, а частка доступної потужності гідроелектростанцій і гідроакумулюючих електростанцій скоротилася на 50%.

Президент Володимир Зеленський у Нью-Йорку провів зустріч із керівниками провідних американських енергетичних, фінансових та страхових компаній. Вони обговорили підготовку української енергосистеми до зими.

До цього на полях Генасамблеї ООН президент України Володимир Зеленський провів зустріч із двопартійною делегацією Конгресу США. Сторони обговорили ситуацію на фронті та План перемоги.

Також президент України Володимир Зеленський зустрівся у Нью-Йорку з президентом Парагваю Сантьяго Пеньєю. Лідери обговорили безпекові виклики та результати першого Саміту миру.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь