Броні не буде, навіть якщо маєте право: всіх чоловіків попередили – готуйтеся

Життя, Суспільство

Кому з чоловіків доведеться йти воювати і кому скасують броню

Кому можна не розраховувати на броню, важлива інформація
В Україні триває повномасштабна війна з росією, тому чоловіків 18-60 років закликають до армії в рамках спільної мобілізації. Деякі категорії громадян можуть бути заброньовані від призову, зокрема працюючі на критично важливих підприємствах. Проте днями запровадили оновлення, про це повідомляє «Обозреватель».

Днями в Україні запрацювали суттєві зміни до порядку бронювання засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, якими визначено нові умови для бронювання працівників із числа військовозобов’язаних. Чи зможуть отримати броню ті, хто не оновив дані, порушив правила обліку або перебуває у розшуку.

2 жовтня 2024 року набув чинності “Порядок бронювання військовозобов’язаних під час військового стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг”, затверджений постановою Кабінету міністрів від 05 червня 2024 р. № 650 з урахуванням змін, внесених постановою Кабміну 1 жовтня 2024 року.

Відповідно до нього, для бронювання працівника та його автоматичного переведення на спеціальний військовий облік на термін дії відстрочення повинні виконуватися такі умови:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

– перебування на військовому обліку: працівник має бути військовозобов’язаним та мати військово-обліковий документ (у паперовій чи електронній формі).

– Знаходження на персональному військовому обліку у відповідному державному органі, підприємстві, установі.

– уточнення даних: особа зобов’язана уточнити свої дані щодо перебування на військовому обліку до 16 липня 2024 року.

– Відсутність працівника в розшуку, інформація про що є в Реєстрі військовозобов’язаних та базі “Армор”, доступної Нацполіції.

Військовозобов’язані, які не виконали свої обов’язки або виклики, що проігнорували, можуть потрапити в розшук. Це, зокрема:

– Особи, які не з’явилися на порядку денному;

– особи, які проігнорували направлення на проходження ВЛК;

– особи, які не виконали вимоги роботодавця за викликом до ТЦК.

Відмітка про розшук може перешкодити бронюванню, а таких осіб може затримати поліція та доставити до ТЦК.

Згідно з урядовою постановою, з 2 жовтня 2024 року підприємства більше не можуть бронювати військовозобов’язаних, які не уточнили свої дані, порушили правила військового обліку та перебувають у розшуку.

Отже, у разі позитивного результату перевірки, проведеної засобами Реєстру військовозобов’язаних, переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки здійснюється автоматично, якщо військовозобов’язаний дотримується всіх вимог, у тому числі й уточнив свої військово-облікові дані до 16 липня.

Comments

comments

Залишити відповідь