Чому НАЗК зацікавило життя старшої викладачки НАВС Наталії Харченко

Політика

Нещодавно UA.NEWS писали про початок моніторингу НАЗК способу життя однієї із старших викладачок Національної академії внутрішніх справ.

Мова про Наталію Петрівну Харченко та її родину. Тож поки Національне агентство з питань запобігання корупції перевірятиме життя жінки, ми ж провели своє дослідження. Дещо нам таки вдалось знайти. 

Почнемо з найближчого кола Наталії Петрівни. Вона має чоловіка –  Степана Андрійовича Харченка, двох доньок – Єлизавету Степанівну та Анастасію Степанівну Харченків. Також в декларації вказані свекор Андрій Вадимович та свекруха Ірина Львівна Харченки. А тепер переходимо до майна Наталії Петрівни та її родини.

Нерухомість

Викладачка не має власного майна. Більше того, в єдиному житловому будинку, яким володіє її свекруха, вона не проживає. 
В декларації вказано, що лише свекруха викладачки Ірина Львівна Харченко має нерухомість:

  • земельна ділянка на 1 700 м2 в селі Нові Петрівці на Київщині. Земля придбана 10 листопада 2005 року  
  • земельна ділянка на 1 800 м2 в Києві. Жінка придбала землю 1 серпня листопада 2001 року. Вартість – 2 700 000 грн.   
  • будинок в Києві на 150 м2, який було придбано/побудовано 1 січня 2001 року. Вартість – також 2 700 000 грн. 

Також Ірина Львівна з 22 липня 2005 року будує будинок в Нових Петрівцях, де пізніше купила землю (про це ми писали вище). Площа оселі складатиме 230 м2. 

Але чим займається Ірина Львівна, що могла купити нерухомість на понад 5 мільйонів гривень та ще й будує будинок на Київщині?

На сайті YouControl жінка зазначена, як керівник, засновник чи бенефіціар низки компаній: 

  • ТОВ “НЕЙТРІС”
  • ТОВ “ТУЛОМА ТРЕЙД”
  • ТОВ “АРГЕНТ КЛІНІК”
  • ТОВ “Консалтингова група “БІЗНЕС”

Давайте детальніше розглянемо ці компанії. 

ТОВ “Нейтріс”

Засновано в серпні 2018 року. Діяльність компанії – оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. Також Нейтріс займається технічним обслуговуванням та ремонтом автотранспортних засобів, вантажним автомобільним транспортом та здійснює  Діяльність посередників у торгівлі деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами. Статуний капітал компанії – 1 000 грн, хоча доходи “Нейтріс” були чималими. В 2020 році компанія заробила 65 282 400 грн, з яких 120 200 грн – чистих прибуток. Проте в 2022 році дохід зменшився в понад 318 разів і склав 204 700 грн. З цієї суми компанія заробила 11 400 грн.

Щодо Ірини Львівни, то за даними Opendatabot, 18 листопада 2020 року її було видалено з позиції бенефіціарного власника. 26 грудня 2023 року вона знову стала бенефіціарним власником, а з 2024 року вона вже не є ні бенефіціаром ні засновником компанії. 

 ТОВ “ТУЛОМА ТРЕЙД”

Компанія заснована в Києві 24 лютого 2015 року. Основна діяльність – вантажний автомобільний транспорт. Також компанія займається неспеціалізованою оптовою торгівлею та будівництвом житлових і нежитлових будівель.

Статутний капітал тут також 1 000 грн. Крім того, в судовому реєстрі за участі цієї компанії зареєстровано 13 рішень. До прикладу, в останньому з них (26 лютого 2021 року) Тулома Трейд звернулось в Окружний адміністративний суд Києва з позовом проти Головного управління ДФС. Тулома Трейд вимагав Державну фіскальну службу України зареєструвати одну з податкових накладних компанії в Єдиному реєстрі податкових накладних за датою її подання.

“В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що контролюючим органом не було дотримано законодавчо визначених вимог при вирішенні питання щодо зупинення реєстрації/відмови в реєстрації податкової накладної, внаслідок чого оскаржуване рішення є протиправним та таким, що підлягає скасуванню. 

Представником ДФС України подано відзив, відповідно до якого представник просить відмовити у задоволенні позовних вимог, посилаючись на Порядок з питання зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних”, – йдеться в тексті рішення

І суд таки задовільнив позов компанії та зобов’язав податківців зареєструвати податкову накладну. Але можливо не просто так було зареєстровано аж 13 справ?

ТОВ “АРГЕНТ КЛІНІК”

Компанія зареєстрована 10 січня 2017 року. Основна діяльність у сфері охорони здоров’я. Цікаве те, що з 2020 року по 2023, за даними порталу Opendatabot, компанія не приносила прибуток.

Наразі директором Аргент Клінік є Ірина Львівна Харченко. Вона ним стала 23 липня 2020 року.   

ТОВ “Консалтингова група “БІЗНЕС”

Компанія зареєстрована 20 січня 2014 року в Києві. Основна діяльність – будівництво житлових і нежитлових будівель. Також займається іншими будівельно-монтажними роботами, комп’ютерним програмуванням? купівлею та продажем власного нерухомого майна. 

Згідно з даними порталу YouControl, розмір статутного капіталу компанії – 110 000 грн. Частка Ірини Львівни в компанії – 50%. Вона вказана в перевілку засновників та кінцевих бенефіціарних власників.

Тепер повертаємось до викладачки Наталії Петрівни Харченко.

 Транспорт 

Згідно з останньою поданою декларацією, Наталія Петрівна не має власного транспорту, не орендує та не користується жодною автівкою. Однак у її чоловіка Степана Андрійовича Харченка є аж 5 автівок. І всі – Tesla. Давайте детальніше:

Tesla Model 3 2018 року випуску, яка була придбана 22 травня 2020 року за 1 176 000 грн.

Наступні 4 автівки були придбані в 2022 році:

  • TESLA MODEL 3 AWD Perfomance 2022 року випуску. Куплена була 1 січня 2022 року за 2 200 000 грн.
  • TESLA MODEL Y Perfomance 2022 року випуску. . Чоловік придбав її 1 липня 2022 року за 2 665 000 грн.
  • TESLA MODEL 3 AWD 2021 року випуску. Куплена 1 серпня 2022 року за 1 763 000 грн. 
  • TESLA MODEL Y Perfomance 2022 року випуску. Чоловік придбав її 1 липня 2022 року за 2 665 000 грн.

Але звідки понад 10 мільйонів гривень на покупку цих автівок?

Заходимо на сайт Opendatabot і бачимо наступне:

Також чоловік є ФОП. Спеціалізація – рекламні агентства. 

Тепер давайте детальніше про ці компанії: 

ТОВ “ТЕСЛА МОТОРЗ УКРАЇНА”

Згідно з даними YouControl, Компанію зареєстровали 29 липня 2022 року в Києві. Основна діяльність – торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами. Також Тесла Моторз займається торгівлею інших автотранспортних засобів, технічним обслуговуванням та ремонтом автотранспортних засобів, оптовою торгівлею деталями та приладдям для автотранспортних засобів. Розмір статутного капіталу – 10 000 000 грн. 

Степан Андрійович володіє 70 відсотками компанії. 

ТОВ «ГОУФІТ КЕЙТЕРИНГ»

Фірма зареєстрована 24 березня 2021 року. Займається роздрібною торгівлею в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. Статутний капітал – 2 000 грн. 

Степан Андрійович володіє 50 відсотками компанії. 

ТОВ «ГОУФІТ»

Компанія зареєстрована бул 27 жовтня 2015 року в Києві. Основна діяльність – роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу інтернет. Також фірма займається комп’ютерним програмуванням та діяльністю посередників у торгівлі товарами широкого асортименту. Розмір статутного капіталу – 10 000 грн. 

Степан Андрійович є власником 62.5 % компанії. 

Цікаво те, що в першій компанії розмір статутного капіталу аж 10 000 000 грн, в той час як в двох інших він суттєво відрізняється (хоча дві останні фірми займаються продажем різного товару).

А якщо глянути в декларації розділ “корпоративні права”, то можна побачити чималу вартість частки Степана Андрійовича двох фірм: 

Доходи 

А тепер найцікавіше. Скільки ж заробляє сама викладачка, її чоловік та свекруха? В декларації зазначений лише дохід Наталії Петрівни. Вона заробила 233 570 грн на основній роботі в Національній академії внутрішніх справ. Також отримала 4 735 грн як гонорар на роботі. 

Ну а заощадження в родині є?

Як сказано в декларації, ніяких заощаджень в родині немає. Вони не вказані і в деклараціях за два попередні роки. Дивно, правда?  

Але дещо цікаве ми таки і в цьому документі побачили. В Наталії Петрівни 9 рахунків в двох банках: 8 в Приватбанку і 1 в Укргазбанку. Але навіщо викладачці без заощаджень стільки рахунків? 

Підсумок

Чоловік та свекруха володіє такою кількістю компаній, однак у Наталії Петрівни не має ні власної машини, ні нерухомості, ні заощаджень. Та і виникають питання щодо самих компаній родини Харченків. Можливо саме це і зацікавило НАЗК. 

Також, друзі, ми невпинно слідкуємо за справою про колишнього заступника генпрокурора України – Дмитра Вербицького. Не так давно UA.NEWS розповідали, що заступник був героєм трьох розслідувань, в яких зʼясувалось: 

Більше – в публікації у нашому Telegram-каналі і результатах незалежної експертизи майна колишнього заступника. 

І спочатку на журналістські розслідування відреагували у ВР, викликавши Генпрокурора України Андрія Костіна до Ради (спойлер – Костін так і не прийшов до ВР). Потім Вербицький «виявив бажання» і пішов з посади заступника генпрокурора. А згодом НАБУ зайнялось пошуком цікавинок, прокуратура почала домагатись кримінального покарання щодо Вербицького і наразі справа перебуває під особистим контролем директора НАБУ та прокурора. 

Чекаємо подробиць по розслідуванню героїні сьогоднішнього матеріалу і остаточного та справедливого завершення справи з Дмитром Вербицьким.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь