ДБР затримало військового Гнезділова, який публічно пішов у «самоволку», щоб привернути увагу до проблем ротації

Політика

ДБР затримало військового 56-ої ОМПБр Сергія Гнезділова, який публічно самовільно залишив свою частину. Раніше правоохоронці порушили проти нього кримінальну справу за статтею про дезертирство.

Чому Гнезділов, який у ЗСУ з 2019 року, пішов у «самоволку» та публічно заявив про це у соцмережах? І як влада реагує на проблеми, про які заявляє військовослужбовець? Докладніше у матеріалі.

 

Затримання

Військовослужбовець 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергій Гнезділов, який публічно самовільно залишив свою частину (СЗЧ), заявив, що його затримали правоохоронці. Про це він написав у сомережах 9 жовтня.
Потім інформацію підтвердили в Офісі генпрокурора: «Затримано військовослужбовця 56-ї окремої мотопіхотної бригади, який самовільно залишив місце служби. Про свій вчинок військовий оголосив публічно. В рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого за цим фактом, правоохоронці встановили його місцезнаходження та провели там обшук».

Дії Гнезділова кваліфікували як дезертирство, за що йому може загрожувати до 12 років ув’язнення.

Більш детально ситуацію описали у Державному бюро розслідувань, яке веде справу проти Гнезділова. Там розповіли, що 23 вересня Донецька спецпрокуратура у сфері оборони за фактом публікацій у ЗМІ відкрила провадження щодо дезертирства військовослужбовця та доручила розслідування Бюро.

Наступного дня у бригаді також призначили службове розслідування, за результатами якого визнали, що військовий «вчинив дії, які містять ознаки кримінального правопорушення».

За інформацією ДБР, на початку вересня військовослужбовець був направлений до госпіталю для медогляду ВЛК, однак насправді обстеження не проходив та в медзакладі не перебував, а після завершення визначеного терміну ВЛК до місця несення служби не повернувся та впродовж двох тижнів фактично переховувався від правоохоронців.

Хто такий Гнезділов

Сергій Гнезділов народився у 2000 році в місті Вилкове, на Одещині. Вивчав журналістику у Національному університеті “Львівська політехніка”, у 2019-му взяв академвідпустку та пішов добровольцем у ЗСУ. Обороняв з побратимами Піски, Авдіївку, Мар’їнку, Золоту ниву, Красногорівку, Гуляйполе, Бахмут.

Гнезділов був командиром відділення у 21-му окремому мотопіхотному батальйоні “Сармат”, а потім – командиром відділення аеророзвідки 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади.

21 вересня Гнезділов написав у Facebook, що самовільно залишив частину, щоб привернути увагу влади та громадськості до відсутності встановлених термінів служби для мобілізованих. Оскільки ті, хто служить в армії з перших днів повномасштабного вторгнення рф, не розуміють, чи можуть розраховувати на звільнення.

«Я хочу дожити до дня, коли захисників будуть поважати на ділі, а не на словах. Чіткі терміни служби. Чіткі терміни служби. Чіткі терміни служби. На одних плечах війну не винести. Навіть в тюрмі – є строк», – написав він у соцмережі.

В іншому дописі Гнезділов зауважив: «Замість того, щоб обговорювати персоналію, поверніться до обговорення проблем. Що з мобілізацією? Що з демобілізацією? Що з економічним бронюванням? Проблеми вирішуються тоді, коли про них говорять, а не ігнорують місяцями, сподіваючись що «і так пройде».

Що робить влада

На початку цього року, під час обговорення закону про посилення мобілізації, почалися розмови, що варто було б встановити також граничні терміни служби. Але далі популістичних заяв справа не пішла.

“Якби ми це прийняли, то в деяких підрозділах досвідчені військові пішли б з армії в один момент – уявіть, що б це було, якщо в цих підрозділах немає досвідчених, на кого тоді спиратися? Тому ризики були величезні”, – пояснив голова оборонного комітету Верховної Ради Олександр Завітневич в інтерв’ю ВВС Україна в червні цього року.

Нардеп сказав, що новий законопроєкт з термінами демобілізації все ж мають розробити. Підготувати його обіцяли Міноборони та Генштаб ЗСУ, нібито до кінця 2024 року. Як пише ВВС з посиланням на власне джерело серед парламентарів, насправді Міністерство і Генштаб обіцяли підготувати цей документ ще раніше – до жовтня, щоб Рада встигла його розглянути та ухвалити.

Як бачимо, цього так і не сталося.

Натомість Рада проголосувала за основу законопроєкт, що пом’якшує відповідальність за дезертирство.

Зокрема, військовослужбовцям, які вперше самовільно залишили військові частини, але потім добровільно повернулися до місця проходження служби, військова служба і дія контракту продовжується. Також поновлюються виплати та здійснення продовольчого, речового забезпечення, пільг та соціальних гарантій.

Розпочаті кримінальні провадження відносно військовослужбовців, які вперше самовільно залишили військові частини і потім добровільно прибули назад, не є підставою для відмови у продовженні військової служби та дії їхнього контракту.

 

Що кажуть військовослужбовці

З приводу законодавчого пом’якшення відповідальності за дезертирство та відсутності терміну служби, написав у соцмережі заступник командира Третьої окремої штурмової бригади Максим Жорін.

«Популізм і дебілізм – два фактори, які дуже часто керують ухваленням рішень в Україні. Інакше закон про послаблення відповідальності за СЗЧ я назвати не можу. Верховна Рада пропонує внести зміни до Закону про військовий обов’язок, що дозволять бійцям, які вперше пішли в СЗЧ і добровільно повернулись, звільнятись від покарання й продовжувати службу навіть без ухвали суду. Історія з Гнезділовим нікого нічому не навчила.

Знаю, що знову викличу купу негативних коментарів, але повторю: ця ініціатива проблем з не дуже розумними та некомпетентними командирами не вирішить. Так само, як і питання переводів. І тим більше питань строків служби, ротацій та відпочинку», – наголосив Жорін.

На думку військового, конкретно ця ініціатива лише породить збільшення випадків дезертирства та СЗЧ в рази, дуже негативно вплине на дисципліну і в результаті матиме наслідки на полі бою.

Щодо невирішеного питання строків служби та відпочинку українських захисників написала також Ірина Шевченко, військовослужбовиця Сухопутних військ ЗСУ.

«Піхота тримається скоро три роки як. Це за межами людських можливостей. Нагадаю, у 2022 році відпустки були на 5 днів, у 2023 цілих десять. Цього року два тижні. Але двох тижнів людині недостатньо аби відновитися після такої роботи.

Є бригади, і бригада Гнезділова з таких, які від початку повномасштабного вторгнення не виводили на відновлення. Це ненормально. Так не має бути. Для мобілізованих мають бути чіткі терміни служби

За сам вчинок Гнезділова я нічого не скажу. Не мені, і тим більше не штабним чи цивільним оцінювати вчинки людини, яка впахувала на передку від початку повномасштабного вторгнення», – написала Ірина у Facebook.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь