Де державі взяти додаткові 50 мільярдів: відповідь Гетманцева

Політика

Народні депутати України внесли поправки до проєкту державного бюджету на 2025 рік, які передбачають додаткові надходження в розмірі 50 млрд грн.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, зазначивши, що цей ресурс становить лише 1,3% видатків бюджету, але є реальним.

Основними джерелами надходжень можуть стати:

  • Збільшення податку на банки до 50% за 2024 рік.
  • Дооцінка надходжень від імпортного ПДВ, які наразі занижені.

Депутати також запропонували скоротити менш пріоритетні витрати, зокрема на утримання органів влади та неефективні бюджетні програми, такі як реструктуризація вугільних підприємств. Вони зазначили, що повернення до деяких програм, зокрема часткового відновлення Дорожнього фонду, наразі не є доцільним.
Зі 50 млрд грн:

  • 30 млрд грн (60%) пропонується спрямувати на посилення обороноздатності, включаючи розвиток і модернізацію озброєнь, закупівлю дронів та підтримку силових структур.
  • 9,7 млрд грн передбачено на програми соціального захисту, освіти, медицини та підтримки територіальних громад.
  • 9 млрд грн планується направити на підтримку економіки, зокрема на програми цивільного розмінування та часткове відшкодування купівлі вітчизняної сільськогосподарської техніки.

Решта 1,3 млрд грн буде витрачено на посилення євроінтеграції та діджиталізації.

Раніше ми писали, що Міністр фінансів Сергій Марченко вважає, що запровадити економічне бронювання в Україні потрібно було давно, проте прийняття такого рішення досі обговорюється через його складність.

Також нагадаємо, що заплановане підвищення податків в Україні не матиме значного впливу на інфляцію. Натомість може стимулювати економіку через додаткові видатки з бюджету.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь