Держоператор тилу змінить закупівлю продуктів для ЗСУ: як харчуватимуться захисники

Політика

Державний оператор тилу (закупівельна організація Міністерства оборони) представив нову модель забезпечення харчуванням Збройних Сил України. Як пілотний проєкт вона запрацює в кількох областях України вже 2025 року

Про це повідомили у пресслужбі ДОТ, пише Ліга.

Головне завдання нового підходу – забезпечити кращу якість продукції, що постачається ЗСУ, та підвищити ефективність самого процесу забезпечення.

«З лютого 2025 року будуть діяти дві моделі паралельно: та, за якою ДОТ працює зараз, і нова пілотна модель. Такий підхід застосовується для забезпечення стійкості системи та безперервності процесу постачання», – пояснив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Пілот діятиме протягом року й охопить Київ, а також Київську, Вінницьку, Житомирську, Черкаську, Кіровоградську області, уточнили у пресслужбі ДОТ.Основні зміни стосуються фінансової моделі взаємодії з постачальником, товарної моделі та процесу контролю якості.

  1. Постачальник отримуватиме компенсацію вартості товару та плату за послуги (склад і транспорт) з урахуванням SLA – угоди про рівень послуг. Буде визначена та зафіксована гранична вартість каталогу.
  2. За більшістю видів продукції (75%) через відкриті закупівельні майданчики ДОТ обиратиме виробників, яких будуть контрактувати постачальники. За рештою категорій постачальники самостійно визначатимуть виробників-субпідрядників. ДОТ своєю чергою може заблокувати їх за невідповідність якості та за порушення норм доброчесності.
  3. Уся продукція буде проходити через розподільчий центр і лише потім відправлятися на військові частини. Це додатковий етап контролю якості, до якого будуть долучені фахівці ДОТ.
  4. ДОТ застосовуватиме «чорний список» до постачальників і виробників – новий інструмент недопущення в майбутніх періодах участі в процесі забезпечення харчування ЗСУ тих суб’єктів, які вже мали до того порушення договірних зобов’язань.

Залишити відповідь