Держслужба у справах дітей не знайшла побоїв у вихованців скандального інтернату на Львівщині

Політика

Співробітники Державної служби у справах дітей провели перевірку у навчально-реабілітаційному центрі, де було знято відео, як вихователька б’ється з дитиною.

Про результати відвідування закладу робочою групою повідомив голова Державної служби України у справах дітей Петро Добромільський. Попри щонайменше відеодоказ побиття дитини вихователем, під час перевірки службовці не виявили ознак фізичного насилля.

Співробітники служби стверджують, що під час спілкування вихованці закладу «виявили помітну стриманість». Там вважають, що працівники могли завчасно застерегти дітей від розмов про можливі інциденти.

Водночас фахівці зафіксували випадки психологічного тиску – дехто з дітей, які проживають у закладі освіти повідомили про вербальні образи.

«Ознак фізичного насильства над дітьми не виявлено», заявили у Службі у справах дітей, однак вихованці розповідали про те, що були його свідками. Зокрема, за їхніми словами, його вчиняли помічники вихователів, які перебувають у закладі в нічний час.Натомість службовці встановили інші порушення, як-от випадки насильства між дітьми та роз’єднання дітей з однієї родини. Вихованці скаржилися на харчування – казали, що часто недоїдають. Повідомляли, що їх годують локшиною швидкого приготування.

Співробітники служби описали деяких вихованців як «недоглянутих».

Крім того, територія навчально-реабілітаційного закладу не огороджена належним чином, тому діти можуть безперешкодно виходити за його межі.

«Загалом, те, що виявила робоча група, шокує. Наш висновок: якнайшвидше розглянути питання щодо переведення всіх дітей до іншого закладу», – підсумовує Петро Добромільський.

За його словами, повноваження ухвалити таке рішення має Львівська обласна рада, адже заклад перебуває в її підпорядкуванні. Однак його виконання має забезпечити Львівська обласна державна адміністрація та її структурні підрозділи.

«Ця ситуація вкотре демонструє неспроможність більшості закладів цілодобового перебування у їхньому теперішньому форматі забезпечити належний догляд. Хоч миттєва відмова від такої системи неможлива, необхідно активніше розвивати сімейні форми виховання», – додав він.

Нагадаємо, 7 жовтня в мережі почало ширитися відео, на якому вчителька навчально-реабілітаційного центру б’є дитину залізним прутом і кулаками, при цьому обзиваючи скотинякою. Інцидент набув розголосу ще 27 вересня, після чого туди одразу приїхав омбудсмен Лубінець та волонтери-психологи.

Фігурантці резонансного відео повідомили про підозру. Це лише початок розслідування того, що коїлося в закладі.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь