Долар та євро грають на нервах українців: банки та обмінки різко змінили курс валют

Суспільство

Кінець жовтня на валютному ринку України мине дуже напружено. Надто вже зараз багато чинників, здатних суттєво впливати на поведінку всіх ринків у світі та в нашій країні.

Валютні курси, що встановлені Національним банком України на сьогодні, 28 жовтня, мають наступні показники: курс долара США зараз дорівнює 41,3135 гривень за 1 долар. Курс євро наразі складає 44,7136 гривень за 1 євро.

В обмінниках українських банків та спеціальних обмінних пунктах вартість валюти є значно вищою. Показники змінюються кожного дня і на сьогоднішній день вони є такими.

Серед внутрішніх чинників варто відзначити завершення звітного періоду, а також наступний за цим «ефект першого дня нового місяця». До кінця жовтня залишається лише 4 робочі дні, і бізнесу доведеться активізувати свої господарські розрахунки з українськими та зовнішніми контрагентами до закінчення місяця.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Це традиційно збільшить активність на валютному міжбанку. Експортери збільшать обсяги валютного виторгу, який продається, щоб закрити свої фінансові операції в гривні. А імпортерам потрібно більше валюти, щоб сплатити свої контракти з іноземними постачальниками.

Оскільки на нашому міжбанку відчувається стабільний дефіцит валютної пропозиції, то різницю доведеться закривати Нацбанку за рахунок інтервенцій. У результаті посилиться залежність офіційного та ринкового курсу долара від цінників таких нацбанківських інтервенцій, оскільки вони становитимуть, за моїм прогнозом, до 45−70% від щоденних обсягів торгів.

Після завершення звітного періоду, в перший робочий день листопада, активність на міжбанку традиційно знизиться, оскільки клієнтам банків необхідно буде підбити перші підсумки періоду, що завершився, і визначитися з планами і завданнями на новий період. Це зменшує активність експортерів та імпортерів у перший день будь-якого звітного періоду. Але вже наступного робочого дня валютний ринок увійде до свого звичайного ритму.

Серед інших внутрішніх та зовнішніх чинників, які впливають на настрої валютного ринку, варто зазначити також такі як:

обстановку на фронтах;
новини від наших міжнародних партнерів щодо фінансової допомоги, її графіків та обсягів;
дані щодо розмірів ЗВР України;
статистику валютного ринку та інші економічні показники нашої економіки, які Держстат, Мінфін та Нацбанк зазвичай публікують у першій декаді кожного місяця.
Попри те, що у жовтні Нацбанку доводиться масовано розпродавати долар для підтримки курсу гривні на міжбанку, надходження від МВФ та інших західних партнерів можуть найближчим часом перекрити всі ці витрати ЗВР.

Comments

comments

Залишити відповідь