Дрони-дракони і перехоплювачі. Чи справді українці здійснили революцію в БПЛА

Війна

Дрони-дракони і перехоплювачі. Чи справді українці здійснили революцію в БПЛА

Безпілотники вже давно стали одним із найголовніших видів озброєння на полях битв російсько-української війни

Але в останні тижні ЗСУ вигадали для них нове використання, якого не було раніше. Тепер пристрої, які раніше були виключно цивільними, несуть не лише бомби і міни, але й вбудовані гранатомети, автомати і навіть поливають противника “вогняним дощем”.

Невеликий квадро– або гексакоптер кружляє на лісопосадкою десь на лінії фронту і щедро поливає її вогнем. Виглядає це вражаюче. Видається, що це спосіб застосування БПЛА, яких вже називають “дрони-дракони”, не просто ефектний, але ще й максимально вбивчий для противника.

Кадри з таким “вогняним дощем” з початку вересня почали публікувати в соцмережах десятки українських бойових підрозділів операторів БПЛА.

Один з таких – “Khorne Group”, що воює в складі 116-ї окремої механізованої бригади ЗСУ. На телеграм-каналі підрозділу на початку вересня було опубліковано відразу декілька відео застосування “дронів-драконів” з термічним зарядом.

На кадрах видно, як квадрокоптер з таким боєприпасом кружляє над лісом і виливає запалювальну суміш на позиції росіян.

В пресслужбі 116 ОМБр сказали, що поки що офіційних коментарів щодо цієї новинки не дають.

Аналогічні відео застосування “драконів” викладали також інші українські бригади, наприклад 108-а бригада тероборони, 77-та аеромобільна, 3-тя штурмова і 54-та механізована.

“Вогонь – досить лячна річ навіть для підготовленого військового, коли випалюється позиція, горить боєкомплект”, – розповів в ефірі телеканалу “Еспресо” радник командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександр Дмитрієв (позивний “Тихоход”).

“Дрон-дракон” – досить ефективний засіб викурювання чи знищення позицій ворога. Цим дроном використовується особлива речовина, не будемо казати, яка саме. Наші винахідники знайшли можливість це все зробити, як єдиний комплекс з дроном”, – каже він.

“Вогняний дощ” терміту

Хоч представник командування Сухопутних військ і не назвав цю речовину, з великою ймовірністю можна припустити, що ефект “вогняного дощу” виникає через скидання терміту – порошкової суміші алюмінію із оксидом заліза.

Це не українське ноу-хау, терміт відкрили ще 150 років тому в Німеччині, його активно використовували різні армії під час Першої та Другої світових воєн.

Температура його горіння становить близько 2200 градусів за Цельсієм. Тож він за лічені секунди може не лише випалювати рослинність, але й пропалювати метал та завдавати важких ушкоджень людям.

Один невеличкий FPV-дрон може нести приблизно пів кілограма такої суміші. Наблизившись до цілі, оператор БПЛА дистанційно ініціює запал суміші і починає її скидання над позиціями противника.

Навіть якщо солдат і встигне втекти із зони ураження, то частина його речей, зброя чи боєприпаси можуть бути знищені вогнем. Також важливо, що сама лісопосадка буде випалена і перестане бути надійним укриттям для піхоти противника. Загасити таку пожежу надзвичайно важко.

Згідно з міжнародним правом, терміт можна використовувати у військових діях, але не проти цивільних об’єктів. Все через страшні опіки, які він може спричинити, потрапивши на тіло людини.

В 2022 році правозахисна організація Human Rights Watch назвала терміт “печально відомим своїми жахливими наслідками для людей”.

За даними організації, такий вид запальної суміші загрожує опіками четвертого чи п’ятого ступеня. Це призводить до пошкодження м’язів, зв’язок, сухожиль, нервів, кровоносних судин і навіть кісток. Крім того, постраждалі часто отримують психологічні травми через своє ураження.

Ефективно чи ефектно

Кадри роботи “дронів-драконів” виглядають надзвичайно ефективно і справляють неабияке враження на стороннього глядача. Але чи є ця зброя насправді ефективною для знищення противника?

Колишній офіцер британської армії і військовий аналітик Ніколас Драммонд в коментарі CNN заявив, що основний ефект від застосування термітних безпілотників – це створення “атмосфери страху”.

“Це дуже неприємні речі. У разі використання таким чином ефект буде швидше психологічним, ніж фізичним. Я розумію, що Україна має лише обмежені можливості для забезпечення такого ефекту. Тому це нішевий потенціал, а не нова основна зброя”.

Військовий оглядач, колишній офіцер ізраїльської армії Ігаль Левін наголошує на тому, що “Ізраїль в захваті” від українських термітних дронів.

“На Заході в захваті. В Ізраїлі теж в захваті. Наші (ізраїльські, – Ред.) дроноводи цікавляться, як це і що… Тобто така штука — цікава, всі хочуть. Бачите, ви (українці, – Ред.) знову виявилися законодавцями моди: перші щось застосували, а інші хочуть за вами повторити”, – сказав він в інтерв’ю “Радіо НВ”.

За його словами, випалювання за допомогою терміту достатньо ефективне для знищення позицій противника, схованих в лісопосадках.

Після випалення таких укріплень штурмові групи, які готувалися до наступальних дій, вже дезорганізовані і позбавлені захисту

“У якомусь сенсі це – як тривожний вогонь. Логіка в чому? Не конкретно вразити, знищити об’єкт, тому що ви по площах працюєте; а не дати можливість ворогові організовуватися, не дати можливість ворогові тими чи іншими заходами нормально займатися”

Однак експерт, дотичний до українського оборонно-промислового комплексу, який побажав залишитись анонімним, розкритикував ідею з “дронами-драконами” в ЗСУ.

“Це ефектно виглядає на камеру, але неефективно по суті, – заявив він ВВС. – Розкидання терміту по великій площі не призводить до значного ураження особового складу противника і його матеріальних цінностей”.

Плюс така практика можлива лише за сухої безвітряної погоди і, очевидно, восени та взимку припиниться.

За його словами, набагато важливіше було б розробити зброю, яка мала б термітний заряд і швидко та влучно доставляла його до складів боєприпасів. Ефект від такого ураження був би значно більшим.

Ще одна небезпека – Росія може теж спрямувати зусилля на розробку власних “дронів-драконів”. Враховуючи наявність у РФ великих запасів термобаричних боєприпасів, такі БПЛА будуть набагато більш смертоносні, ніж українські.

Перші кадри використання російських аналогів термітних БПЛА вже з’явилися в соцмережах. Однак про масове або значно модифіковане їх виробництво поки що інформації немає.

Заміна ППО

Якщо щодо “дракона” думки експертів розділились, то ще одна новинка в сфері БПЛА викликає лише захопливі коментарі аналітиків.

Навесні і влітку Україна стикнулася з гострою проблемою російських розвідувальних безпілотників, зокрема Zala й “Орлан-10”, які залітали далеко в тил і наводили балістичні ракети на техніку та місця дислокації ЗСУ.

Найвідоміші такі удари – це атака на військовий аеродром в Миргороді, де, за інформацією російської сторони, знищили 7 українських літаків, а також знищення пускових установок Patriot на Донеччині.

Зенітні ракети використовувати проти таких дронів–”навідників” достатньо дорого і нераціонально, оскільки Україна відчуває їх дефіцит.

Натомість українці розробили і вже почали активно застосовувати безпілотники-перехоплювачі. Кількість знищених російських розвідувальних БПЛА вже йде на десятки.

Найчастіше така атака виглядає так: український “зенітний” дрон підлітає до російського і таранить його у крило чи хвостову частину.

В коментарі Bild український офіцер, що займається цією темою, розповів, що в ЗСУ є три етапи розвитку дронів-перехоплювачів. Перший – створення квадрокоптерів-камікадзе, другий – БПЛА типу “крило” і третій – антидронів для збиття баражуючих боєприпасів типу Shahed.

Проблема з квадрокоптерами в тому, що вони летять на короткі відстані і російські розвідники можуть втекти від них. Безпілотники–”крила”, навпаки, можуть слідувати за ціллю на відстані до 60 кілометрів і на висоті до чотирьох кілометрів.

Дрони, які могли б наздогнати і уразити Shahed, українські розробники планують створити не пізніше наступного року.

Як це працює

Як можливо вполювати відносно невеликий розвідувальний дрон у небі? Антон Фролов, керівник центру підготовки операторів БПЛА “Крук”, каже, що тут мова йде не лише про майстерність оператора, але й про використання штучного інтелекту.

“Оскільки вони (БПЛА-розвідники) дуже швидкі, то ж дрони за допомогою штучного інтелекту полюють за такими швидкими цілями. В нас є такі розробки, вони вже працюють і ми вже навчаємо цьому”, – пояснює він ВВС.

Авіаційний експерт і керівник компанії, яка займається антидроновими системами, Анатолій Храпчинський каже, що його фірма вже має таку розробку.

Ця система виявляє, підсвічує ціль, а балістичний калькулятор розраховує, де буде найкраща точка для її перехоплення, пояснює він ВВС.

“На цій точці БПЛА противника може бути захоплене в приціл, як за допомогою машинного зору, так і безпосередньо пілота”, – додає Храпчинський.

Цей засіб протиповітряної оборони буде складатися з оглядової РЛС, стрільбової РЛС і безпосередньо засобів ураження на базі БПЛА.

За словами експерта, українські оператори дронів показують високу ефективність ураження розвідників противника. При цьому застосовуються різні тактики: атака зустрічним курсом, кінетичне знищення, підрив поряд з безпілотником.

Але при цьому Храпчинський впевнений, що активно “підсвічувати” в ЗМІ українське ноу-хау щодо БПЛА не варто було.

Як приклад він наводить оприлюднення в серпні відео ураження FPV-дроном російського військового гелікоптера.

“Не треба було цього показувати. Бо до цього моменту російські пілоти думали, що їх вражали з переносного ПЗРК. А після того вони почали обладнувати свої вертольоти засобами РЕБ, що призвело до того, що набагато важче стало працювати операторам дронів”, – пояснює він.

Революція в небі

“Чергова технологічна революція визріває у російсько-українській війні. За останні пару місяців українці збили приблизно стільки ж розвідницьких дронів противника, скільки за усі попередні роки війни. І потратили на це у 100 разів менше коштів, з розрахунку на результат”, – заявляє колишній депутат Верховної Ради, а нині командир роти БПЛА Ігор Луценко.

На його думку, найближчим часом українські військові можуть повністю нівелювати загрозу від російських “розвідників” в небі і, відповідно, суттєво знизити загрозу від ураження ракет і КАБів противника.

“Зараз час масштабувати найкращий досвід, – наголошує Луценко. – Росіяни пишуть уже про кінець своєї технологічної переваги. Встигнути б”.

Однак фахівець та консультант у галузі військових радіотехнологій Сергій Бескрестнов (позивний “Флеш”) вважає, що рано чи пізно Росія знайде спосіб протидій українським дронам-перехоплювачам.

“Наступним кроком вони вивчать наш досвід і будуть застосовувати проти нас. І це лише питання часу і все упреться в змагання двох країн у виробництві розвідувальних БПЛА”.

Його висновок: Україні треба вже зараз нарощувати випуск розвідувальних БПЛА або хоча б тримати їх запас.

Це необхідно зробити для того, щоб коли РФ придумає свої зенітні дрони, ЗСУ раптово не опинилися зовсім без “очей” в небі.

14 вересня — день ікони Пресвятої Богородиці Леснінської. У образа просять захисту від недуг
14 вересня, православний світ відзначає день ікони Пресвятої Богородиці Леснінської. Вона вважається однією з найшанованіших у християнстві. Леснинський образ Божої Матері має особливу іс…

Поховали в один день: вдову загиблого військового збила на смерть дружина священника
На Полтавщині в селі Кустолово-Суходілка в один день поховали подружжя – 52-річного Віктора та 48-річну Світлану Григоренків. Віктор був військовим, загинув 5 вересня на Сумському напрямку

Пам’ятатимемо кожного: на фронті загинув воїн Василь Фок з Львівщини
На війні загинув 28-річний Василь Фок з Дрогобиччини. Про це повідомила Меденицька селищна рада

Залишити відповідь