Ексміністри Британії просять Стармера дозволити Україні бити Storm Shadow по рф без США

Політика, Світ

Експрем’єр Британії Борис Джонсон та п’ятеро колишніх міністрів оборони закликали чинного очільника уряду Кіра Стармера дати Україні дозвіл на удари далекобійними ракетами Storm Shadow по території рф навіть без підтримки США.

Про це повідомила британська газета The Times.

Грант Шаппс, Бен Воллес, Гевін Вільямсон, Пенні Мордонт, Ліам Фокс та Борис Джонсон попередили нинішнього прем’єра, що будь-яка подальша затримка підбадьорила б диктатора володимира путіна.

Воллес зазначив, що якщо не вжити заходів зараз, Британія буде «умиротворювати” Кремль, Вільямсон же назвав це «невиконанням обов’язків».

«Немає жодних підстав для зволікання», – додав Джонсон.«Замість того щоб чекати офіційного схвалення від США, сер Кір повинен надати президенту Зеленському те, що вкрай необхідно сьогодні. Ось, як ми зайняли позицію світового лідера в підтримці України. Ми діяли. Інші пішли за нами. І це те лідерство, яке знову потрібне для України сьогодні», – заявив Шаппс.

Воллес додав, що єдиний спосіб протистояти путіну – бути «сильним, єдиним та сповненим рішучості довести справу до кінця».

Джонсон, який відвідав поранених українських ветеранів у реабілітаційних центрах Києва, заявив, що «жахливо» бачити жертви, чиїх поранень можна було б уникнути, якби раніше було дозволено використання Storm Shadow по рф.

«Немає жодних мислимих підстав для затримки. Єдина людина, яка боїться ескалації, — це володимир путін, і кожен день, що минає, — це втрачена можливість врятувати життя та добитися справедливого завершення цієї війни», – сказав колишній прем’єр.

Водночас The Times зазначило можливу проблему такого рішення. Неназване джерело медіа в британському оборонному відомстві заявило, що Storm Shadow можна запустити в односторонньому порядку, але ракета, ймовірно, не виживе в умовах російської радіоелектронної боротьби.

Нею росіяни «зробили GPS марним», а тому доводиться використовувати інший набір даних, що належить США. Ці дані засекречені, але, можливо, технологія Штатів пов’язана зі спроможностями у картографуванні місцевості, припускає ЗМІ.

Велика Британія, ймовірно, вже прийняла рішення дозволити Україні використовувати крилаті ракети Storm Shadow для ударів по цілях на території росії, хоча це ще офіційно не підтверджено.

Водночас прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер зазначив, що остаточного рішення щодо використання Україною ракет Storm Shadow для ударів по рф остаточно не ухвалене. Заява прозвучала після його бесіди з президентом США Джо Байденом.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь