Експорт агропродукції України з початку року зріс на чверть

Політика

З початку 2024 року експорт агропродукції з України зріс на понад чверть. Основною причиною зростання стало відновлення морських перевезень, через які здійснюється 89% експорту.

Про це повідомила Державна митну службу.

За перші дев’ять місяців 2024 року обсяг експорту агропродукції з України встиг зрости на понад чверть, досягнувши збільшення на 9,9 млн тонн. Вартість експорту зросла на 1,4 млрд доларів США.

За три квартали 2024 року Україна експортувала 48,9 млн тонн агропродукції на суму 10,5 млрд доларів США, а основним фактором зростання стало відновлення морських перевезень, завдяки чому на сьогодні морським транспортом здійснюється 89% усього обсягу агроекспорту.

На суходолі перевагу віддають залізничним перевезенням, і лише 2% продукції експортується автомобільним транспортом.Ключовою групою в експорті аграрної продукції України залишаються зернові культури, за дев’ять місяців було експортовано 42,3 млн тонн продукції на суму 7,1 млрд доларів США. Значною складовою експорту також є насіння та плоди олійних рослин – 5 млн тонн, вартістю 2,2 млрд доларів.

Імпорт агропродукції має інші особливості, адже близько 80% всього імпорту в Україну здійснюється автомобільним транспортом, приблизно 18% – морем і майже 2% – залізницею, що пов’язано переважно з постачанням з європейських країн.

Загалом до України було імпортовано 978,8 тис. тонн агропродукції на суму 1,7 млрд доларів США, і майже половину цього обсягу становлять їстівні плоди та горіхи – 468 тис. тонн на 563,8 млн доларів США.

Також значними категоріями є овочі – 194,2 тис. тонн (246,6 млн доларів США) та насіння олійних рослин, яке за вартістю досягло 346,5 млн доларів США при обсязі 50,2 тис. тонн.

За останні п’ять років серед 20 найбільших експортерів лохини відбулися значні зміни. І хоча найбільша увага завжди зосереджується на країнах-лідерах, справжня динаміка спостерігається саме серед тих держав, які перебувають за межами першої десятки. Серед таких країн виділяються Грузія, Зімбабве та Україна.

Нагадаємо, за понад рік роботи українського морського коридору понад 2500 суден експортували 70 млн тонн вантажів.За понад рік роботи українського морського коридору понад 2500 суден експортували 70 млн тонн вантажів.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь