Експорт української кукурудзи може значно впасти: подробиці

Політика

Цього сезону експортний потенціал української кукурудзи зменшився через скорочення запасів. За даними аналітичного відділу сільськогосподарського кооперативу ПУСК, попит на новий врожай української кукурудзи зростає, але обсяги експорту очікуються значно меншими порівняно з минулим роком.

Минулого маркетингового року Україна експортувала близько 30 млн тонн кукурудзи. Однак цього сезону запаси на 1 вересня становили лише 600 тис. тонн, що призведе до зменшення обсягів експорту. Прогнозується, що врожай кукурудзи складе 21-22 млн тонн, з яких близько 5 млн тонн буде використано на внутрішньому ринку. Експортний потенціал оцінюється в 15-17 млн тонн, що майже вдвічі менше, ніж у 2023 році.

Попит на українську кукурудзу залишається високим на глобальних ринках, зокрема в Європі. Наприклад, Іспанія купувала кукурудзу по 222-224 долари за тонну, тоді як на початку тижня ціна була 215 доларів. Португалія також розпочала закупівлю кукурудзи з України.

Проте українська кукурудза стикається з конкуренцією з боку США, де ціни на зерно нижчі на 2-3 долари за тонну. Це може змусити імпортерів, таких як Іспанія, переходити на американську кукурудзу в листопаді та грудні.

Зовнішні чинники, такі як посуха в Аргентині, також впливають на світовий ринок. Попри ці локальні коливання, очікується подальше зростання цін на кукурудзу в другій половині сезону. До кінця року ціна може досягти 200-205 доларів за тонну, а навесні – навіть 220-230 доларів.Раніше ми писали, що Україна планує розпочати експорт біометану в Європу у листопаді 2024 року. Це стане можливим після накопичення достатніх запасів у сховищах і підготовки персоналу.

Також нагадаємо, що експорт російської нафти в серпні впав до найнижчого рівня за три роки через зниження попиту з боку Китаю.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь