Ердоган пояснив вступ туреччини у китайський союз

Політика, Світ

Намір Туреччини вступити до БРІКС не означає, що вона відмовиться від членства в НАТО, бо це структури різної направленості.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, повідомляє Hurriyet.

За словами турецького лідера, його країна “не може відкинути факт” зв’язків із континентальною Європою та США, і таких же зв’язків із Середньою Азією, Росією, Балтійським регіоном чи Далеким Сходом. При цьому Туреччина має “глибоку історію” відносин з арабськими країнами Перської затоки і тісні відносини з Африкою.

Ердоган додав, що така географія Туреччини та тисячолітня історія “спонукають її будувати таку різноманітну архітектуру партнерства”.

“Лише тому, що ми є країною НАТО, ми не можемо розірвати наші зв’язки з тюркським та ісламським світом. БРІКС і АСЕАН – це структури, які надають нам можливості для розвитку економічного співробітництва. Участь у цих структурах не означає відмову від НАТО. Ми не вважаємо, що ці альянси та кооперації є альтернативою один одному”, – вважає президент.Він також додав, що не вступати в БРІКС чи будь-якої іншої структури Туреччину нібито закликають ті, хто “змушував її чекати біля дверей Євросоюзу”.

Нагадаємо, на початку вересня стало відомо, що Туреччина подала заявку на вступ до БРІКС – організації, у якій домінуючу позицію займає Китай.

На початку серпня Туреччина отримала від США попередження про наслідки за експорт військового обладнання в росію. Американська влада вимагає припинити постачання мікросхем та інших деталей, що використовуються в російській військовій техніці.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь