Ердоган закликав США зняти санкції з Туреччини: в чому причина

Політика, Світ

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган закликав Сполучені Штати скасувати санкції проти країни, які блокують деякі оборонні закупівлі.

Про це повідомляє Reuters.

Під час візиту до Нью-Йорка на Генеральну асамблею ООН Ердоган сказав турецьким та американським бізнесменам, що співпраця в оборонній промисловості “дуже далека” від свого потенціалу. Причиною стали обмеження, які залишаються.

“Для цього слід відмовитися від односторонніх застосувань, таких як додаткові тарифи в металургійному, сталеливарному та алюмінієвому секторах, зонди та санкції CAATSA. Я сподіваюся, що ми перегорнули нову сторінку з проєктом модернізації F-16, і ми очікуємо, що експортні обмеження в цій галузі будуть остаточно зняті”, – сказав Ердоган.

Протягом останніх років відносини між США та Туреччиною були напруженими через низку питань, починаючи від політичних розбіжностей у Східному Середземномор’ї, Сирії й Газі та закінчуючи купівлею російських систем протиповітряної оборони С-400. Саме це спричинило американські санкції й виключення Туреччини з програми закупівлі винищувачів F-35 у 2019 році.Крім цього, Вашингтон застосував обмеження для кількох турецьких осіб та компаній за порушення санкцій проти росії.

Раніше в аеропорту Стамбула, де планують відкрити великий технопарк, запровадили візову програму Türkiye Tech Visa, яка передбачає спрощену процедуру отримання дозволів на роботу для підприємців та спеціалістів сфери високих технологій з інших країн.

А турецька державна енергетична компанія BOTAŞ підписала 10-річну угоду з глобальною енергетичною компанією Total Energies про щорічне постачання 1,6 млрд кубометрів скрапленого газу, починаючи з 2027 року.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь