Financial Times розкрила план миру Трампа

Політика

Колишній президент США Дональд Трамп і його кандидат на пост віцепрезидента Джей Ді Венс окреслили план щодо завершення війни в Україні. Вони запропонували модель замороженого конфлікту з автономними регіонами по обидва боки демілітаризованої зони, а Київ залишиться поза НАТО.

Про це повідомила газета Financial Times.

 

Мінські угоди

Концепція Трампа переглядає мінські угоди 2014 і 2015 років, які не змогли зупинити бойові дії на сході України. Один із радників колишнього президента заявив, що в цих угодах було окреслено план збереження територіальної цілісності України із закріпленням автономних зон, але умови так і не було реалізовано або приведено у виконання.
Цього разу, за словами радника, буде передбачено механізми примусу до виконання угоди з наслідками за її порушення. Однак за дотриманням угоди мають стежити європейські війська, а не сили НАТО чи миротворці ООН.Союзники Трампа стверджують, що Україна програє війну, і тому наполягати на врегулюванні морально правильно. На думку Трампа, президент США Джо Байден мав би поговорити з російським диктатором путіним, як президенти говорили з радянськими лідерами під час холодної війни. Водночас він вважає, що членство України в НАТО не є варіантом у короткостроковій перспективі.

Україна без НАТО

Фред Флейц, який працював у першій адміністрації Трампа, каже, що членство в НАТО можна виключити на кілька років, щоб змусити Росію піти на переговори.

«Ми заморожуємо конфлікт, Україна не поступається жодними територіями, вони не відмовляються від своїх територіальних претензій, і ми ведемо переговори, розуміючи, що остаточної угоди, імовірно, не буде доти, доки путін не піде зі сцени», – каже він.

Такий підхід, однак, не знайде одностайної підтримки в Республіканській партії.

Переговори

Один із провідних республіканських експертів із національної безпеки в Палаті представників Майк Волтц запропонував Трампу використати загрозу обвалення російської економіки завдяки зниженню цін на нафту і газ, щоб підштовхнути Путіна до переговорів з Україною.

«Президент дуже добре розуміє, що таке важелі тиску, а у нас є величезні економічні важелі впливу на росію. Першим кроком буде, за його словами: «Бурі, дитинко, бурі». Ви наповните світ дешевшою і чистішою американською нафтою і газом. Ви збиваєте ціну», – заявив він.

Саудівська Аравія, важливий союзник Трампа в його перший термін, не вітатиме такий крок.

Наближені до Трампа стверджують, що він зможе чинити серйозний економічний тиск на Путіна. Як доказ його миротворчих здібностей вони наводять Авраамські угоди, підписані в його перший президентський термін між Ізраїлем і ОАЕ, Бахрейном, Марокко і Суданом.

«Він показав, що знає, як посадити за стіл переговорів обидві сторони. Він робив це послідовно. Наступними будуть араби та ізраїльтяни, росіяни та українці», – заявив американський дипломат Річард Гренелл.

Нагадаємо, що Другий саміт миру може відбутися в Індії. Україна готова вислухати пропозиції інших країн щодо завершення війни, але на основі українського формату.

Коли план перемоги України буде реалізований, росію можна буде побачити на саміті миру. Тоді також можна буде говорити про реалізацію формули миру, сказано у заяві президента Володимира Зеленського.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь