Фінляндія і Норвегія покращать залізничне сполучення для військових потреб

Політика, Світ

Фінляндія і Норвегія планують покращити залізничне і автомобільне сполучення між країнами для використання у військових цілях.

Про це заявив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре на брифінгу в Осло під час державного візиту президента Фінляндії Александра Стубба, пише Euractiv.

З огляду на те, що кордон між Фінляндією і Норвегією простягається на 700 кілометрів, норвезький прем’єр-міністр наголосив на необхідності для двох країн обговорити наслідки для оборонного планування і інфраструктури.

«Наразі триває співпраця щодо автомобільного і залізничного сполучення у військових цілях», – сказав Гар Стьоре на пресконференції в середу.

Цей крок є частиною ініціативи ЄС з військової мобільності, яка спрямована на скорочення бюрократичної тяганини, розробку спільних стандартів і визначення маршрутів між учасниками ініціативи для зменшення затримок і полегшення пересування військ і техніки.Схема військової мобільності ЄС перетворилася на один з флагманських проєктів Євросоюзу, до якого один за одним приєднуються країни, що не є членами ЄС, такі як США, Канада, Норвегія і Велика Британія. Туреччина також висловила зацікавленість, але ще не отримала «зеленого світла» від усіх країн-членів ЄС.

За словами Стубба, Фінляндія може багато чому навчитися у Норвегії, яка вже давно є членом НАТО. «Зрозуміло, що з військово-стратегічної точки зору нашими найближчими союзниками є Норвегія і Швеція», – сказав Стубб під час пресконференції.

Фінський президент відзначив, три країни мають багато спільного, додавши, що їхні оборонні відомства наразі працюють над тим, яку саме оборонну структуру вони будуть розвивати.

У червні 2024 вперше з часу приєднання до Північноатлантичного альянсу Фінляндія долучилася до місії НАТО із повітряного патрулювання у Румунії.

Раніше ми писали, що у Фінляндії почали розслідування інциденту з військовим літаком рф, який вперше після вступу країни до НАТО порушив її повітряний простір.

Також нагадаємо, що Фінляндія в рамках військової допомоги передає Україні не лише стару зброю, але й новітні зразки свого озброєння.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь