Фінляндія закликала ЄС збільшити інвестиції в оборону для стримування рф

Політика, Світ

Глава МЗС Фінляндії Еліна Валтонен закликала європейські країни збільшити інвестиції в оборону. Це необхідно для стримування загрози з боку росії.

Про це повідомляє DW.

«Я готова очікувати від путіна всього. Нам час подорослішати. путін – диктатор, який розуміє тільки силу», – заявила Валтонен.

Наразі головними мішенями для рф у рамках гібридної війни із Заходом є Німеччина і Франція, зазначила Валтонен. Вона додала, що там Кремль робить головний акцент на поширення дезінформації для зниження рівня підтримки України серед місцевого населення.

Крім того, Валтонен вважає, що у майбутньому країнам ЄС потрібно буде витрачати на оборону більше, ніж встановлено НАТО (2% від ВВП).«Ніхто не бажає миру більше, ніж Україна. Але якщо хтось думає, що можна зупинити війну, припинивши постачання зброї, я можу сказати тільки одне: це не призведе до закінчення війни, це призведе до кінця України», – зазначила глава фінського МЗС, підкресливши важливість підтримки Києва.

Рішення ФРН не постачати Україні далекобійну зброю для атак углиб території росії вона не прокоментувала, однак нагадала, що міжнародне право в рамках для самозахисту не забороняє завдавати ударів по військових цілях за межами власних кордонів.

Варто нагадати, що Фінляндія дозволила ЗСУ застосовувати отриману від Гельсінкі зброю по цілях на території рф ще в травні 2024 року.

Раніше новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте висловив підтримку Україні в контексті її права на самооборону, включаючи можливість здійснення далекобійних ударів по території росії.

А ексдиректор ЦРУ та екссекретар Держдепу США Майк Помпео назвав обмеження союзників щодо ударів далекобійною зброєю по території рф «дурними».

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь