Фінські хірурги вперше використали технологію розпізнавання тканин під час операції

Політика, Світ

Фінські хірурги під час операції з видалення пухлини головного мозку вперше у світі використали технологію розпізнавання тканин.

Про це повідомляє Yle.

В Університеті Тампере заявили, що під час операції нейрохірург Йоонас Хаапасало практично в реальному часі отримував інформацію про якість тканини, яку він вилучив із мозку під час операції.

«Ми тепер зможемо вивчити можливості оптичного розпізнавання тканин у нейрохірургії. Більш широке та безпечне видалення пухлин допоможе нашим пацієнтам», – зазначив Хаапасало.

Під час операції використовувався пристрій, який розробила стартап-компанія Marginum із фінського Куопіо.Спеціальний пристрій прикріплюється до аспіратора, який використовується для видалення тканини з мозку. Він подає хірургу сигнал, якщо видалена тканина “світиться” під дією лікарського препарату. Завдяки цьому хірург легко може визначити, скільки тканини слід видалити.

Раніше пухлинну тканину ідентифікували за допомогою хірургічного мікроскопа, при цьому частина пухлини могла бути пропущена.

Львівській лікарні швидкої допомоги меценат подарував робота-хірурга Da Vinci. Це американський апарат для проведення складних операцій.

У мобільному госпіталі українські військові хірурги провели операцію з видалення нирки при вогнепальному пораненні з руйнацією органа. Вона не має аналогів у світі.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь