Французькі ультраправі заявили про нові дострокові вибори до парламенту у 2025 році

Політика, Світ

Лідерка депутатів ультраправої партії Марін Ле Пен переконана, що Національну асамблею Франції розпустять у 2025 році. Вона закликала своїх прибічників вже починати передвиборчу кампанію до нового парламенту.

Про це лідерка «Національного об’єднання» заявила на зустрічі з депутатами своєї парламентської групи, повідомляє Le Parisien.

«Така політична ситуація не може тривати довго. Залишилося десять місяців, і я, наприклад, переконана, що в кінці цих десяти місяців, або навесні, або восени, будуть нові парламентські вибори», – сказала політик.

Марін Ле Пен вважає, щоо цей парламент не зможе працювати конструктивно тривалий час, оскільки новий глава уряду Мішель Барньє є членом партії «Республіканці», а вона посіла на виборах до парламенту лише четверте місце.

«Ми опинились в системі, де людина, яка набрала найменше голосів, відповідає за формування уряду. Це не може тривати», – зазначила лідерка ультраправих.Раніше її партія пообіцяла не висловлювати недовіру новому прем’єру одразу, проте Ле Пен не проти, щоб термін його повноважень був «якомога коротшим».

Таким чином ультраправі  переходять в режим передвиборчої кампанії і вже з жовтня розпочинають щомісячні зустрічі з виборцями по всій Франції.

Крім того, будуть призначені два керівники виборчих кампаній, один – для муніципальних виборів, а інший – для виборів до парламенту.

У найближчі кілька днів розпочнеться процес висування кандидатів, щоб відібрати 577 людей до березня.

На останніх дострокових виборах у червні 2024 року ультраправе «Національне об’єднання» посіло третє місце та провело до парламенту Франції 126 депутатів.

За законом, оголосити нові вибори можливо лише через рік, але раніше президент Еммануель Макрон дав зрозуміти, що не має наміру розпускати парламент до кінця своїх президентських повноважень у 2027 році.

Раніше у Франції Конституційна рада отримала вісім скарг у зв’язку з достроковими парламентськими виборами.

А депутат від Комуністичної партії та об’єднаний кандидат від лівих Андре Шассень набрав 200 голосів на виборах президента Національної асамблеї (нижня палата парламенту), але цього забракло для перемоги у першому ж турі, для якої необхідно було здобути щонайменше 285 голосів.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь