Газові плити є причиною 40 000 передчасних смертей у Європі щороку — дослідження

Політика, Світ

Газові плити в європейських домівках пов’язані з десятками тисяч передчасних смертей. Це показало дослідження, проведеного науковцями з Університету Хауме I в Іспанії.

Про це пише Bloomberg.

Майже 40 000 передчасних смертей щороку в ЄС та Великій Британії можна пов’язати з впливом діоксиду азоту, що утворюється під час використання газу для приготування їжі в приміщенні. Це перша подібна оцінка для Європи.

Дослідження також виявило, що газові плити пов’язані з сотнями тисяч випадків дитячої астми в ЄС та Великій Британії.

Близько третини європейських домогосподарств використовують газові плити. Під час приготування їжі вони виділяють діоксид азоту та частинки, які пов’язані з респіраторними захворюваннями та передчасною смертю, а також парникові гази, такі як діоксид вуглецю, що сприяє змінам клімату. Природний газ також широко використовується для обігріву будинків у регіоні. В цілому, домогосподарства відповідають приблизно за 25% від загальних викидів парникових газів у ЄС.«З погляду громадського здоров’я, газові плити є токсичними. Проблема передчасних смертей «набагато серйозніша, ніж ми думали», — сказала Хуана Марія Дельгадо-Саборіт, головний автор дослідження, в інтерв’ю Bloomberg Green.

Дослідження, яке ще не пройшло рецензування, фінансувалося некомерційною організацією European Climate Foundation і є частиною ширшого проєкту з чистого приготування їжі, організованого Європейським альянсом громадського здоров’я. Воно слідує за звітом, опублікованим минулого року, в якому було виявлено широкомасштабне забруднення повітря у європейських домівках, що перевищує законні норми. Інше дослідження показало, що понад 12% випадків дитячої астми в США можна пов’язати з використанням газових плит.

Як пише видання, споживачам варто переконатися, що приміщення добре вентилюються під час використання газових плит, щоб мінімізувати вплив на здоров’я, додала Дельгадо-Саборіт, а також розглянути можливість переходу на електричні плити, коли це можливо. Вона зазначила, що кількість передчасних смертей, ймовірно, є заниженою, оскільки газові плити також викидають інші забруднювачі, які не були враховані у дослідженні. Проблема особливо гостра в країнах із високим рівнем використання газових плит, таких як Велика Британія, Румунія, Польща та Італія.

Багато європейських урядів вже встановили цілі щодо поступового відмовлення від газу, щоб досягти кліматичних цілей. Європейська комісія наразі переглядає свої стандарти дизайну для газових плит, що може включати встановлення жорсткіших обмежень на викиди NO2, енергоефективність і маркування забруднення.

За словами професора атмосферних наук Крістіана Пфранга з Бірмінгемського університету, який не брав участі в дослідженні, це найбільше дослідження, що оцінює вплив газових плит на здоров’я.

Наголошується, що дослідження має стати сигналом для ухвалення рішень, оскільки аналіз дуже чітко ілюструє вплив газових плит на здоров’я людей.

Раніше ми писали, що Україна не має наміру продовжувати контракт на транспортування російського природного газу до Європи після 2024 року.

Також нагадаємо, що президент Фінляндії Саулі Нііністьо та лідер Китаю Сі Цзіньпін провели переговори щодо пошкоджень газопроводу Balticconnector у Балтійському морі.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини

Залишити відповідь