Гендиректор МАГАТЕ повідомив, що Курську АЕС легко розвалити дроном

Політика, Світ

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі після відвідин Курської АЕС закликав сторони до стриманості під час боїв біля неї, бо станція збудована дуже незахищеною.

Як передає Reuters, Гроссі вказав, що існує ризик «ядерного інциденту» на Курській АЕС і ситуація серйозна. Наразі Курська АЕС працює в умовах, близьких до нормальних, додав гендиректор МАГАТЕ, але станція не має достатніх рівнів захисту, тож ситуація через бойові дії дуже хитка.

«Особливістю Курської АЕС є те, що там експлуатуються реактори типу РБМК. РБМК за своєю конструкцією не має захисної оболонки, контейнменту, якою оснащено багато реакторів інших типів у світі. Відсутність контейнменту означає, що активна зона реактора знаходиться практично у звичайній будівлі і дуже вразлива для ударів артилерії чи ударів дронів», – зазначив він.

У разі зовнішнього впливу на реактор, додав Гроссі, є загроза ядерного інциденту «можливо з викидом радіації».

Нагадаємо, що влада росії поскаржилася МАГАТЕ про виявлення «уламків збитих ракет» на території Курської АЕС.Пысля цього Гроссі закликав дотримуватися там заходів ядерної безпеки, зокрема й тих принципів, які були встановлені для Запорізької АЕС у ході війни росії проти України. Серед іншого, це необхідність забезпечення фізичної цілісності атомної електростанції.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь