Генпрокурор відреагував на виїзд Дмитрука з Молдови

Політика

Україна вживе усі міжнародно-правові способи задля повернення народного депутата Артема Дмитрука, який втік з країни.

Про це повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін під час форуму «Україна 2024. Незалежність».

«Перше що я зрозумів і відчув, коли ми бачимо, наприклад, відео, коли наші прикордонники за допомогою дронів відстежують втікачів, а потім мобільні групи їх затримують. І це дійсно приклад успішної роботи. А я думав чому в тих випадках вдалося, а в цьому випадку оця людина (Артем Дмитрук, – ред.) просто «як по маслу» нелегально перейшла державний кордон», – сказав генпрокурор.

Генеральний прокурор додав, що кримінальне провадження щодо втечі Дмитрука відкрили одразу після того, як стало відомо про його нелегальний перетин кордону.

Тепер слідчі, прокурори, співробітники Державної прикордонної служби (ДПСУ) «працюють цілодобово», оскільки розуміють, що Дмитрук не діяв самостійно, а серед тих, хто йому допомагав, можуть бути й службові особи.Наразі слідство вже встановило шлях, яким скористався підозрюваний. Це ділянка кордону з Придністров’ям. Також є певна інформація щодо сьогоднішнього місцеперебування нардепа, але вона потребує перевірки.

«Ми надалівживатимемо всіх заходів задля повернення його в Україну міжнародно-правовими способами, якщо він не зробить цього добровільно. В нього ще є можливість з’явитися на допит слідчого в установлені дати. Це четвер і п’ятниця. Це озвучено нами: шановний народний депутат, поверніться в Україну і прийдіть до слідчого», – відзначив Костін.

Якщо Дмитрук не повернеться до України самостійно, його можуть оголосити в розшук. Якщо місцеперебування нардепа вдасться встановити, можливий варіант із запитом щодо екстрадиції.

Нагадаємо, що розслідувалисясправи проти нардепа Артема Дмитрука з 2022-го та 2023 років, але весь цей час для нього не було підозри від генпрокурора. Він її підписав лише 25 серпня 2024-го, коли нардеп уже накивав п’ятами.

Державне бюро розслідувань порушило кримінальне провадження за фактом незаконного перетину кордону народним депутатом Артемом Дмитруком, якого підозрюють у нападах на військового та правоохоронця.

Дмитрук був серед народних депутатів, які до останнього виступали проти заборони УПЦ МП та голосував проти відповідного законопроєкту.

Генеральний прокурор України Андрій Костін розповів, що наразі правоохоронці встановлюють людей, які допомогли нардепу Андрію Дмитруку покинути Україну. Наразі він «подорожує» країнами, однак його місце перебування відоме прокуратурі.

В Міністерстві внутрішніх справ Молдови відреагували на виїзд із країни народного депутата України Артема Дмитрука. Він не повідомив, що є посадовцем Верховної Ради, а виїхав як звичайний громадянин.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь