Гірчиця, посаджена восени, позбавить бур’янів наступного сезону. Як і коли сіяти: розповідаю у коментарях

Суспільство

Багато хто не знає, але гірчиця – чудовий сидерат, тобто добриво. Вона здатна позбавити землю від бур’янів та покращити корисні властивості ґрунту плюс зробити її більш структурованою.

Також гірчиця є чудовим очищувачем від фосфатних добрив, які досить важко розчиняються.

Ще в кореневій системі цього сидерату міститься багато азоту, який сприяє гарному зростанню та розвитку рослин.

Завдяки тому, що гірчиця розростається по всій ділянці, вона заглушує бур’ян зате в перегнілому стані вона приносить величезну користь після зимівлі всім культурним рослинам.

Усі плюси гірчиці посадженої восени:

  • Знищує фітофтори, гнилизна та парша у землі;
  • Позбавляє плодожерки, равлики та дротяника на ділянці;
  • Пригнічує бур’яни;
  • При накопиченні азоту не допускає вилуговування землі;
  • Стає шаром родючої мульчі, яка прикриває землю собою від підмерзання.

Також гірчиця чудовий медонос.

Навесні її іноді садять між картопляними грядками, між виноградниками, фруктовими деревами та грядками з квасолею, щоб захистити їх від шкідливих комах.

Як вирощувати гірчицю

Посіви гірчиці дуже невибагливі, і можуть перенести нетривалі заморозки до -5.

Висівати її потрібно рядами, дотримуючись відстань між ними 20 см, а в ряді між рослинами має бути не менше 10-15 см та на глибину 1-1,5 см, залежно від типу ґрунту. Після посіву рослини сходять на третій-п’ятий день.

В які терміни сіють гірчицю восени

Її сіють після того, як зібрали врожай картопля, буряків, злакових культур та інших. Часто гірчицю сіють під зиму, для її раннього сходу. Для цього глибину посадки потрібно збільшити, а терміни посіву перенести на пізніші терміни перед морозами. Залишити посіви у покоі на 5-6 місяців до самої весни.

Не можна допускати, щоб гірчиця огрубіла та зацвіла. Зрізати її потрібно на п’ятому-сьомому тижні. Далі закопати в землю, додавши до неї трохи старого компосту, де багато черв’яків. Можна скошену гірчицю полити розчином із спеціальних мікроорганізмів, які швидко перетворять її на гумус.

Щоб відновити землю, посіви гірчиці, бажано поєднувати з різними типами сидератів, для кращого насичення землі іншими корисними речовинами.

Залишити відповідь