Глави ЦРУ та МІ-6 високо оцінили операцію ЗСУ у Курській області

Політика

Глави розвідувальних відомств США та Великої Британії – Центрального розвідувального управління (ЦРУ) та МІ-6 – назвали розпочатий місяць тому наступ українських військ у російській Курській області значним тактичним успіхом Києва. На їх думку, цей наступ продемонстрував слабкості російської армії та міг змусити жителів росії переосмислити своє ставлення до війни з Україною.

Про це пише Financial Times з організованого виданням заходу у Лондоні, де виступили керівники цих двох провідних відомств.

Операцію, під час якої українським військовим вдалося взяти під свій контроль значні території у прикордонних районах росії, глава МІ-6 Річард Мур назвав «відважною та рішучою» та охарактеризував її, як спробу «змінити хід гри» та «принести війну додому до звичайних росіян».

Глава ЦРУ Вільям Бернс у принципі погодився з цими оцінками. За словами Бернса, можна спостерігати, що деякі люди в російській еліті після українського наступу, що став несподіваним, у Курській області почали задаватися питаннями про те, куди все рухається. Що саме за люди мають на увазі, глава ЦРУ не сказав. При цьому він наголосив, що поки що немає жодних свідчень того, що український наступ зміг якось похитнути позиції російського президента володимира путіна.

Як Мур, так і Бернс, оцінивши українську операцію як тактичний успіх. У той же час важко дати прогноз щодо її довгострокових перспектив, зазначивши, що не знають, як довго Україна захоче і зможе утримувати зайняті території.Агентство Bloomberg із посиланням на європейських чиновників у суботу пише, що на Заході зростають побоювання щодо того, чи зможе Україна закріпитися під Курськом. В останні тижні просування українських військ там практично зупинилося, точаться позиційні бої. Водночас росія настає на захід від Донецька.

Бернс також, не називаючи імен, сказав, що восени 2022 року за вказівкою президента США Джо Байдена зустрічався з якимсь російським представником і заявив йому про серйозні наслідки, які б мали можливе застосування росією в Україні тактичної ядерної зброї. За словами глави ЦРУ, тоді він вважав, що є значний ризик російського ядерного удару. Як він оцінює такий ризик зараз, він не сказав, але зазначив, що США прагнутимуть уникнути ескалації, але й не піддаватимуться на шантаж.

Нагадаємо, що російські пропагандисти у соцмережах скаржаться, що українська армія продовжує займати територію рф у Курській області.

Президент Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю телеканалу NBC, Україна буде утримувати зайняті землі Курської області росії, оскільки це є частиною плану перемоги у війні.

Президент України Володимир Зеленський під час форуму «Україна 2024. Незалежність» заявив, що операція у Курській області є одним із етапів на шляху закінчення війни з росією.

Завдяки проведенню операції в Курській області рф вдалося зупинити окупацію Харківської області.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь