Головне – вчасно посадити часник на зиму: знати прикмети, досвід і дати для багатого врожаю. Розповідаю в коментарях

Суспільство

Саме у обчисленні цього й спостерігаються основні труднощі. На допомогу можуть прийти прогнози погоди на місяць вперед, тільки вони дуже приблизні і часто змінюються, а також статистика настання холодів за останні кілька років, але і вона не страхує від сюрпризів і дає дуже розпливчасте уявлення про поточну ситуацію.

Спробувати визначити дату можна і за допомогою різних прикмет, зрештою, саме ними керувалися протягом десятиліть городники, коли прогнозів погоди не було й близько. серед тих прикмет, якими можна орієнтуватися і сьогодні – відліт птахів на південь та опадання листя з дерев. Як тільки пернаті перестали співати вранці, а гілки в саду оголилися – настав час садити часник.

Такий же сигнал дає і холодна земля – якщо вірити прикметі, почувши холод відразу після контакту босої ноги із землею ви зможете визначити правильну дату для посадки. Керуватися прикметами чи ні і яким із них варто довіряти – вибір особистий, власне, і прикмети у шкірного можуть бути свої.

Я визначаю дату посадки виходячи з особистого досвіду та орієнтуючись на клімат Підмосков’я. У нашому регіоні найкращим моментом зайнятися такими роботами є перші дві тижні жовтня. Маючи схильність робити все в останній момент, на грядки виходжу ближче до середини жовтня, у нашому кліматі цей період слушний. Тим, хто проживає у північних регіонах, посадку варто відсунути на початок місяця, а то й на середину вересня, а мешканцям півдня взагалі перенести її на початок листопада.

Залишити відповідь