Характеристики широких і вузьких шин

Війна

Шини – один із визначальних факторів поведінки автомобіля на дорозі в різних умовах експлуатації. Вони відрізняються їздовими характеристиками та типорозмірами – купити резину можна з широкими та вузькими протекторами, високим чи низьким профілем. Саме про ширину та її вплив на якість їзди варто поговорити докладніше.

Шинні експерти радять не експериментувати з розмірами та обирати покришки з параметрами, які рекомендує виробник ТЗ. Але іноді водії роблять по-своєму, купуючи більш широку або вузьку резину за найнижчими цінами тут – https://goroshina.ua/catalog/shini. Загалом, такі дії не заборонені, але відхилення від норм повинні бути мінімальними.

Широкі шини – переваги та недоліки

Роздумуючи, з яким по ширині протектором шини купити, обов’язково варто врахувати тип, масу і потужність двигуна машини. Чим важчий транспортний засіб, тим міцнішими і більш габаритними повинні бути покришки.

Основні переваги шин із широким протектором:

  1. Покращується рівень зчеплення, оскільки широкі скати охоплюють більшу площу дорожнього покриття.
  2. Оптимізується стійкість під час проходження поворотів.
  3. Автомобіль швидше розганяється і краще працює гальмівна система.
  4. Чим ширша гума, тим привабливішим стає зовнішність машини загалом.

Недоліки шин з широкою біговою доріжкою зазвичай випливають від одного фактора – більшої маси. Це негативно позначається на декількох параметрах їзди:

  1. Складніше керувати автомобілем.
  2. Йде підвищене навантаження на деталі підвіски, які доведеться міняти частіше.
  3. Збільшується витрата палива.

У широких шин дренажна система гірше справляється з викидом за межі плями контакту рідини та бруду. Їм належить проходити більший шлях через весь протектор, що погіршує стійкість машини на мокрій трасі.

Та й ціна автомобільних шин із широким компаундом вища. Пояснюється це більшим розходом матеріалів, які використовується для виробництва. Також на широкі шини диски знадобляться з більшими габаритами, заплатити за які доведеться дорожче, ніж за ковпаки з меншим діаметром.

Потрібно розуміти, що всі переваги широких шин є недоліком вузьких моделей, і навпаки.

Які ж вибрати – вузькі чи широкі шини?

Щоб визначитися, вузьку або широку резину купити, потрібно знати, в яких умовах вона переважно буде експлуатуватися. Ширші скати варто встановити, якщо покращилися ходові властивості або збільшилася потужність автомобіля. Але необхідно бути готовим, що на мокрому покритті стійкість знизиться.

На вузькій гумі зчеплення із сухим покриттям середнього рівня. Також гірше вони поглинають вібрації, які виділяються під час проїзду нерівними дорогами. Натомість вузькі покришки дешевші, і даний фактор, особливо зараз, є вагомим аргументом.

Робимо висновки

Плюси та мінуси є у шин з різною шириною протектора. Щоб зробити правильний вибір, потрібно проаналізувати декілька основних критеріїв:

  • кліматичні умови у регіоні експлуатації резини;
  • власну манеру водіння;
  • по яким дорожнім покриттям водій частіше їздить.

Щоб покращити їздові параметри широкої та вузької резини, потрібно купити диски з відповідним діаметром. На ринку широким асортиментом продаються колісні ковпаки з лиття алюмінієвих елементів та міцної сталі. Перші прикрасять зовнішність будь-якого автомобіля, тоді як другі – це максимальна міцність і надійність.

Залишити відповідь